Otrava ascunsa din somon

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi sustine ca trebuie sa evitam somonul norvegian cu pesticide si sa mancam pastrav, care este, de fapt, un somon mai mic. Nutritionistul atrage atentia asupra otravurilor acumulate in grasimea pestilor, care afecteaza in special sanatatea copiilor si a gravidelor. Directorul Institutului de Cercetari Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, ne spune ca…

Citește mai departe

Prof. Mencinicopschi: „Otrava din pesticide se acumuleaza in grasimea somonilor”

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi sustine ca trebuie sa evitam somonul norvegian cu pesticide si sa mancam pastrav, care este, de fapt, un somon mai mic. Nutritionistul atrage atentia asupra otravurilor acumulate in grasimea pestilor, care afecteaza in special sanatatea copiilor si a gravidelor. Directorul Institutului de Cercetari Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, ne spune ca…

Citește mai departe

Crengutele tinere ale unor pomi fructiferi ( mar, prun, par, visin ) sunt remedii naturale mai putin cunoscute

In compozitia chimica a acestor leacuri vegetale exista substante active importante de care organismul nostru are nevoie : vitaminele A, B, C, PP, saruri minerale de potasiu, taninuri, flavonoizi, pectine, acizi organici. O cura cu extractele obtinute din aceste ramurele are rezultate remarcabile dovedite in combaterea virusurilor, in lupta cu bacteriile si microorganismele, contribuind astfel…

Citește mai departe

Soia modificata genetic Durabila? Responsabila?

In contextul dezbaterilor cu privire la necesitatea cultivarii OMG-urilor in Romania, Asociatia Bio – Romania va prezinta un studiu pe soia modificata genetic, elaborat de urmatorii oameni de stiinta: Michael Antoniou este conferentiar in genetica moleculara si face parte din conducerea Grupului de Biologie Nucleara, Kings College London School of Medicine, Londra, Marea Britanie. Mobil…

Citește mai departe

Vinetele, bune pentru tensiune

Originare din India, vinetele sunt folosite de mii de ani si ca medicament. Intrebuintarea lor traditionala ca tratament impotriva cancerului are un suport valabil, deoarece contin substante recunoscute ca inhibitori anticancerigeni. „Studiile demonstreaza ca vinetele sunt un adevarat izvor de sanatate: au o actiune relaxanta, tonifica organismul si-l purifica, ajuta la reducerea nivelului colesterolului si…

Citește mai departe

Anghinarea, aliata ficatului

Radacina de anghinare este usor digerabila si are proprietati terapeutice notabile: este antitoxica si elimina surplusul de colesterol din corp. Mai mult, preparatele pe baza de anghinare cresc apetitul si ajuta la buna functionare a ficatului si a bilei. Eugen Giurgiu, doctor in biochimie cu competente in nutritie si fitoterapie, recomanda consumul de anghinare si…

Citește mai departe

Podbalul este indicat in afectiunile respiratorii

Datorita proprietatilor emoliente, expectorante si antiinflamatorii, frunzele de podbal sunt eficiente in tratamentul laringitelor, faringitelor si bronsitelor. „Atunci cand apare tusea rebela sau raguseala chinuitoare este indicata cate o cana de ceai de podbal de trei-patru ori pe zi. Infuzia si siropul de podbal pot fi folosite cu succes si in caz de insuficienta respiratorie,…

Citește mai departe

Plamanarica, aliata aparatului respirator

Frunzele de plamanarica au calitati terapeutice deosebite: ajuta la vindecarea si la cicatrizarea ranilor, usureaza respiratia si calmeaza tusea. „La fel de bine, frunzele plantei, culese in timpul infloriririi, sunt eficiente in tratarea reumatismului. Deoarece determina eliminarea unei cantitati mari de urina, planta este indicata si in afectiunile renale, cu precadere in litiaza renala”, precizeaza…

Citește mai departe

Ceaiul de sparanghel, un bun depurativ

Apreciat in arta culinara mediteraneeana, sparanghelul este o planta legumicola cu certe valente terapeutice. Datorita substantelor active din compozitie: vitaminele B1, C si betacaroten, minerale precum fosforul, magneziul si seleniul, sparanghelul are un excelent efect depurativ. Datorita calitatilor depurative, ceaiul de sparanghel poate fi folosit in curele de detoxifiere. Remediile fitoterapeutice din sparanghel sunt eficiente…

Citește mai departe

Leurda neutralizeaza efectul radicalilor liberi

Principalele beneficii ale leurdei sunt efectul de neutralizare a radicalilor liberi, de mentinere a elasticitatii vaselor de sange si de reglare a tensiunii arteriale. Fitoterapeutul Eugen Giurgiu, doctor in biochimie cu competente in fitoterapie si nutritie, precizeaza ca aceasta planta este un depurativ natural al intregului organism. Mai mult, leurda este un foarte bun antiseptic…

Citește mai departe
Beneficiile consumului de hri?c?

Hrisca, eficienta in caz de degeraturi

Hrisca are in compozitie numeroase substante nutritive, printre care proteine, zaharoza si dextroza, vitamina P, saruri minerale (calciu, magneziu, potasiu), aminoacizi si rutina, o substanta foarte valoroasa pentru sanatatea vaselor capilare. „Rutina intareste si tonifica peretii celor mai mici vase de sange, fiind utila in caz de degeraturi sau de fragilitate a capilarelor. De asemenea,…

Citește mai departe

Bacteriile sunt mai inteligente decat se credea

Descoperirea marcheaza o noua etapa in domeniul descifrarii modalitatilor prin care bacteriile sunt capabile sa raspunda si sa se adapteze schimbarilor din mediul lor ambiant, odata cu revolutionarea unor domenii unde bacteriile pot fi folosite, precum medicina si agricultura. Stiinta biologiei se axeaza in principal pe studierea bacteriei Escherichia coli, drept model pentru evidentierea capacitatii…

Citește mai departe

Muschiul de piatra combate efectul radiatiilor

Muschiul contine o grupa de zaharuri (lichenina si izolichenina), un principiu amar si substante mucilaginoase care-i confera calitati calmante si emoliente. Datorita acidului usnic, o alta componenta importanta din compozitia plantei, muschiului de piatra i se atribuie o puternica actiune antibiotica si antispastica. De aceea, muschiul de piatra se recomanda cu precadere in tratamentul afectiunilor…

Citește mai departe

Galbenelele calmeaza durerile gastrice

Printre afectiunile care se agraveaza dupa Sarbatori se numara gastritele, atat cele hiperacide, cat si cele hipoacide, ulcerul gastric si hemoragiile digestive. In astfel de afectiuni, cele mai eficiente sunt curele de lunga durata cu infuzii de galbenele. Acestea contin saponine, carotenoizi, acizi grasi, uleiuri volatile, alaturi de saruri de mangan. Datorita compozitiei lor chimice,…

Citește mai departe

Pinul combate bolile respiratorii

Datorita substantelor active pe care le contine, pinul este eficient mai ales in afectiuni respiratorii, renale si in reumatism, precizeaza Eugen Giurgiu, doctor in biochimie cu competente in fitoterapie si nutritie. Mugurii acestui arbore vindecator contin rasini, ulei eteric, principii amare, flavonoizi, vitamina C, iar frunzele sale, sub forma de ace, sunt bogate in pinosolvina,…

Citește mai departe

Maghiranul tine gripa la distanta

Maghiranul este o planta folosita, in egala masura, ca medicament si condiment. Efectele relaxante ale maghiranului se datoreaza uleiurilor volatile pe care le contine. Pe langa proprietatile antiinflamatoare, sedative, antiseptice si tonic-aperitive, maghiranul s-a dovedit a fi un bun diuretic si fortifiant al organismului. „Maghiranul este una dintre plantele cu un mare potential de a…

Citește mai departe

ECOVITA Cluj-Napoca – Sanatatea Omului si Mediul Curat in Mileniul III

Centrul medical ELMAVITAL (Conf. Dr. Liana Marginean) si EXPO Transilvania va invita sa participati la evenimentul: Forumul regional „OM SANATOS intr-un Mediu Curat”mcare se va desfasura la Centrul expozitional Expo Transilvania in perioada 27 – 29 noiembrie 2009. Eveniment pentru educatie si dezvoltare personala, acesta se desfasoara sub auspiciile Zilelor Universitatii de Medicina si Farmacie…

Citește mai departe

Uleiuri sanatoase

Cercetatorii de la Universitatea din Nancy, Franta, continua sa argumenteze ca alimentatia echilibrata nu trebuie sa excluda prezenta lipidelor in dieta zilnica, dincolo de aspectul ingrijorator al cresterii incidentei obezitatii in randul populatiei adulte, cauzate de modificarea notabila a stilului de viata modern. Ne hranim ca in Neanderthal, dar consumul energetic este deseori limitat la…

Citește mai departe