Zaharul – periculos pentru sanatate

Dulciurile sunt mult mai periculoase pentru sanatate decat s-a crezut. Un studiu al Societatii americane pentru biochimie si biologie moleculara a demonstrat ca o cantitate prea mare de zahar poate favoriza aparitia bolii Alzheimer.

Doctorul Ling Li, profesor asistent la Universitatea Alabama din Birmingham, a verificat impreuna cu colegii sai daca un consum prea mare de zahar favorizeaza aparitia acestei temute maladii. Timp de 25 de saptamani, oamenii de stiinta au dat soarecilor de laborator, pe langa hrana, si apa cu zahar. Doza administrata corespundea unei cantitati de cinci limonade pe zi pentru un om. Ulterior, cercetatorii au comparat metabolismul, capacitatea de concentrare si structura creierului cobailor hraniti cu zahar, comparativ cu semenii lor care au primit o hrana normala. Primii au demonstrat capacitati de memorare si de observatie mai slabe. In plus, ei au crescut in greutate cu aproximativ 17 procente, au prezentat valori ale colesterolului mai ridicate si erau rezistenti la insulina. In acelasi timp, in creierul acestor rozatoare s-a constatat o valoare dubla in creier a placilor de amiloid, fapt ce indica in mod clar aparitia bolii Alzheimer. In ciuda faptului ca nu s-a putut demonstra daca inrautatirea starii mentale este afectata de consumul ridicat de zahar sau de primirea unui numar mai mare de calorii, rezultatele acestui studiu dovedesc pericolul reprezentat de alimentatia bogata in zahar.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *