H5N1, de la om la om?!

0
392

Recent, Organizatia Mondiala a Sanatatii lua in calcul ipoteza transmiterii de la om la om a virusului gripei aviare, intr-o familie din China. Autoritatile din China resping aceasta ipoteza.

La 24 noiembrie, un tanar de 24 de ani, din provincia Jiangsu, prezenta simptomele gripei aviare. El a fost spitalizat la 27 noiembrie si a decedat la 2 decembrie. Laboratorul national al Chinei a confirmat acest caz la 6 decembrie. Potrivit unui comunicat al Ministerul Sanatatii din China, nimic nu indica faptul ca victima ar fi fost in contact cu pasari bolnave inainte de alterarea starii de sanatate a tanarului. Mai trebuie spus ca in aceeasi familie, tatal tanarului decedat este la ora actuala spitalizat, fiind diagnosticat cu gripa aviara. In incercarea unei prime explicatii pentru aparitia gripei aviare atat la tata, cat si la fiu, Organizatia Mondiala a Sanatatii a luat in calcul trei ipoteze: fie infectia lor este luata de la acelasi animal, fie tatal si fiul au intrat in contact cu doua animale diferite, contaminate cu H5N1, fie este un caz de transmitere intre tata si fiu, a indicat John Rainford, purtator de cuvant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. 69 de persoane, care au fost in contact cu tanarul decedat, au fost chestionate, cu scopul de a verifica daca acestea se afla in pericol.

OPINIE. Purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii din China spune ca „nu este nici o baza biolo-gica pentru transmiterea de la om la om”, bazandu-se pe faptul ca virusul care l-a ucis pe tanar nu a suferit o mutatie, dovada fiind ca tatal tanarului decedat este in convalescenta. Dar, pe de alta parte, potrivit autoritatilor chineze, tanarul decedat nu a fost in contact cu pasari contaminate, iar in provincie nu a fost semnalat nici un focar de gripa aviara.

Transmiterea interumana a virusului H5N1 este foarte rara. Totusi, pana acum, Organizatia Mondiala a Sanatatii a inventariat trei cazuri suspecte in acest sens: in Vietnam, Cambodgia si Indonezia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.