Pietele din municipiu, supravegheate de institutiile de control

Luna decembrie, cunoscuta drept luna cadourilor, inseamna, in primul rand, cumparaturi.

Perioada premergatoare sarbatorilor de iarna este caracterizata de cresterea spectaculoasa atat a ofertei venite din partea comerciantilor, cat si a cererii consumatorilor de bunuri si servicii. Pentru a preveni situatiile in care cumparatorii sunt nemultumiti de produsul cumparat, inspectorii Oficiului Judetean pentru protectia Consumatorilor (OJPC) Gorj a demarat o ampla actiune de supraveghere a pietei in ce priveste produsele si serviciile publice specifice sarbatorilor.

Inspectorii OJPC vor insista pe educarea consumatorului, tentat sa cumpere rapid jucaria de craciun dorita de copil, bradul sau mai ales excursia de Revelion, fara a citi cu atentie eticheta produselor, instructiunile de folosire sau contractul incheiat. „Graba duce la achizitionarea unor produse care pot, in unele cazuri sa nu corespunda asteptarilor consumatorilor. Pentru a preveni astfel de situatii, aducem in atentia consumatorilor un set de sfaturi la achizitionarea diverselor produse. Mai mult decat atat se va acorda o atentie sporita in special in piete, supermarketuri, acolo unde sunt comercializate produse in cantitati mari si unde afluenta consumatorilor va fi considerabila” a mentionat directorul OJPC Gorj, Mihaela Raducan. Aceasta a mai amintit ca experienta anilor trecuti au demonstrat faptul ca si reclamatiile consumatorilor sunt in crestere in luna decembrie, fapt pentru care OJPC va acorda intaietate solutionarii rapide a acestora.

Cu toate ca actiunea nici nu a inceput, problemele nu au intarziat sa apar, astfel ca inspectorii OJPC au oprit de la comercializare aproximativ 95 de kilograme. Potrivit Mihaelei Raducan cantitatea de carne a fost retrasa de pe piata, deoarece au fost constatate mai multe nereguli. „Nu au fost respectate normele de depozitare si de comercializare, unitatile nu erau amenajate si dotate cu depozite si vitrine frigorifice la care sa se poata verifica si urmari temperaturile impuse de producator. Consumatorii erau incomplet informati cu privire la caracteristicile produselor, lipseau etichetele de producator sau etichete deteriorate, depasirea termenului de valabilitate sau neafisarea preturilor de vanzare”, a declarat Mihaela Raducan. Aceasta a mai spus ca inspectorii au verificat saptamana trecuta un numar de 15 operatori economici din localitatile Motru, Targu Jiu, Bumbesti Jiu, Scoarta, Targu Logresti, Tantareni si Pesteana. Dintre acestia, un numar de noua operatori au fost amendati cu amenzi contraventionale in valoare totala de 26 de mii de lei, iar sase au primit sanctiuni contraventionale cu avertisment.

Brazii scosi la vanzare vor fi verificati

In aceasta perioada, brazii vor fi la mare cautare in pietele din municipiul Targu Jiu, fapt pentru care echipe mixte formate din angajati ai OJPC, Garda Financiara, politie si nu in ultimul rand cei ai Directiei Silvice Gorj, vor trece la verificarea brazilor scosi la vanzare. Va fi verificat atat modul de comercializare cat si taierea legala a brazilor, in aceasta perioada. Potrivit reprezentantilor Directiei Silvice Gorj, mai multe echipe formate din politisti, jandarmi si lucratori silvici efectueaza cercetari prin mai multe piete de desfacere a brazilor de Craciun din judetul Gorj. Oamenii sunt sfatuiti sa fie atenti daca brazii cumparati din piete au crotaliu sau sigiliu. Pana acum nu a fost identificat niciun comerciant care sa vanda fara acte in regula pomii de Craciun.

Sursa: Gorj Domino

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *