In compozitia chimica a acestor leacuri vegetale exista substante active importante de care organismul nostru are nevoie : vitaminele A, B, C, PP, saruri minerale de potasiu, taninuri, flavonoizi, pectine, acizi organici.
O cura cu extractele obtinute din aceste ramurele are rezultate remarcabile dovedite in combaterea virusurilor, in lupta cu bacteriile si microorganismele, contribuind astfel la revigorarea sistemului imunitar.
„Luna mai este o perioada ideala pentru recoltarea ramurelelor de pomi fructiferi. Toate aceste componente vegetale sunt indicate in tratamentul bolilor cronice-respiratorii, hepatice sau digestive si sunt de mare ajutor pentru organismul uman pe care-l mentin in forma”, precizeaza Eugen Giurgiu, doctor in biochimie cu competente in fitoterapie si nutritie.
Crengutele de prun, bune pentru hepatici
Bolnavii cu probleme hepatice, oricat de grave ar fi acestea, trebuie sa respecte tratamentul si regimul alimentar, recomandate de medicul alopat.
Terapeutii recomanda insa ca, in paralel cu aceste recomandari, bolnavii hepaticii sa foloseasca si un remediu natural obtinut din ramurele tinere de prun.
Numerosi pacienti, diagnosticati cu suferinte hepatice au facut o cura cu decoctul preparat din ramurele de prun si efectele au fost peste asteptari, pentru ca boala nu le-a mai creat necazuri. Decoctul de prun a avut rezultate foarte bune si in cazul afectiunilor respiratorii, in gripe si raceli.
Cum se prepara, cum se administreaza
Intr-un vas cu 500 ml de apa clocotita se infuzeaza, timp de o jumatate de ora, o lingura de ramurele si lastari de prun, tocate marunt. Dupa ce se mai raceste, se administreaza cate 100 ml de ceai, cu 30 de minute, inaintea fiecarei mese principale.
Cura aceasta trebuie urmata vreme de 25 de zile. Dupa o pauza de trei luni, tratamentul se poate repeta. In perioada de pauza, bolnavul trebuie sa bea un ceai preparat din crengute de fructe de padure.
Ramurelele de mar combat virozele respiratorii
Deseori, primavara, persoanele cu o imunitate scazuta, sunt victimele afectiunilor respiratorii. Vremea capricioasa si variatiile de temperatura afecteaza mai ales femeile care sunt candidate la curelor de slabit, dar si persoanele suferinde de astm.
Persoanele sensibile la variatiile de temperatura, care s-au confruntat cu astfel de probleme la inceputul primaverii, au reusit sa se vindece destul de repede si sa se revigoreze cu ajutorul unui ceai preparat din ramurele tinere de mar.
Cum se prepara, cum se administreaza
Intr-un ibric, se pun trei lingurite de ramurele de mar, taiate marunt; peste acestea se toarna 400 ml apa, iar vasul se tine la foc mic, timp de 15 minute.
Dupa aceea, ceaiul se lasa la infuzat 45 de minute. Din acest extract se bea cate 150 ml, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale. Primele rezultate sunt vizibile dupa zece zile de tratament, dar terapia trebuie continuata cel putin 20 de zile si bolnavul va observa o revigorare a intregului organism.
Crengutele de par, eficiente pentru rinichi
Preparatele din crengute tinere de par sunt recomandate pentru bolile de rinichi. Ceaiurile ajuta la eliminarea acidului uric din corp, avand si un efect depurativ pentru tot organismul.
In acelasi timp, extractele obtinute din ramurele de par au proprietati antiseptice si cicatrizante si de aceea sunt indicate si in tratamentul unor afectiuni si ulcere ale pielii.
Cum se prepara, cum se administreaza
Portia zilnica de infuzie se prepara din trei lingurite de ramurele tinere, tocate marunt, peste care se toarna 300 ml de apa. Vasul se tine pe aragaz, la foc mic, 15 minute.
In continuare, leacul se lasa la infuzat alte 45 minute. Cu 30 de minute inaintea fiecarei mese, se bea cate 100 ml de ceai. Cura dureaza patru saptamani. Dupa o pauza de o luna, tratamentul se poate repeta.
Leacul din crengute de visin combate edemele
Odata cu venirea caldurii, multe persoane se confrunta cu necazuri provocate de edeme. Picioarele umflate ale acestor bolnavi seamana cu niste „butuci” si din acest motiv suferinzii se deplaseaza foarte greu, iar durerile sunt insuportabile.
In astfel de situatii, remediile care s-au dovedit foarte bune se prepara din ramurele tinere de visin. Si in cazul inflamatiilor la nivelul rinichilor, ceaiul din crengute de visin imbunatatesc starea de sanatate a bolnavilor.
Cum se prepara, cum se administreaza
Peste doua lingurite de crengute de visin, tocate marunt, se toarna 300 ml apa si ceaiul se fierbe, la foc mic, timp de zece minute.
Licoarea se lasa la infuzat o ora, apoi se strecoara. Se bea cate 100 ml, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale.