Prof. Mencinicopschi: „Otrava din pesticide se acumuleaza in grasimea somonilor”

Prof. Mencinicopschi: "OTRAVA din pesticide se acumuleaza in GRĂSIMEA SOMONILOR"
Prof. Mencinicopschi: „OTRAVA din pesticide se acumuleaza in GRĂSIMEA SOMONILOR”

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi sustine ca trebuie sa evitam somonul norvegian cu pesticide si sa mancam pastrav, care este, de fapt, un somon mai mic. Nutritionistul atrage atentia asupra otravurilor acumulate in grasimea pestilor, care afecteaza in special sanatatea copiilor si a gravidelor.

Directorul Institutului de Cercetari Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, ne spune ca diflubenzuronul descoperit in somonul norvegian de crescatorie este periculos. „Orice pesticid este periculos, pentru ca este otrava. De regula, aceste pesticide au capacitatea de a se acumula, de a se concentra in grasimea pestilor, iar somonul este un peste gras. Majoritatea pesticidelor actioneaza ca perturbatori hormonali, care sunt foarte periculosi mai ales pentru copii, femeile insarcinate si femeile care alapteaza. Somonul norvegian de pe piata noastra este de crescatorie. Eu prefer sa mananc pastrav romanesc, chiar si cel din crescatorie, pentru ca este mai bun decat cel din import. Pastravul este o ruda foarte apropiata a somonului, face parte din aceeasi familie, somonidele. Pastravul este, de fapt, un somon mai mic”, ne-a declarat prof. dr. Mencinicopschi.

ANSVSA nu a primit alerta europeana pentru somon

Persoanele sensibile, cum sunt copiii si femeile insarcinate, nu trebuie sa manance somon. Aceasta este recomandarea autoritatilor norvegiene, care au recunoscut, astfel, ca somonul din crescatorii contine substante toxice care pot provoca autism, hiperactivitate si diminuarea coeficientului de inteligenta. Totodata, Anne-Lise Bjorke Monsen, de la Laboratorul de Biochimie Clinica Bergen Norvegia, a afirmat ca poluantii descoperiti in somon pot avea un efect negativ asupra sistemului imunitar si a metabolismului. Somonul norvegian este comercializat pe scara larga si in Romania, pretul acestuia fiind accesibil pentru populatie. „Nu am primit niciun fel de alerta europeana in ce priveste somonul norvegian de crescatorie”, ne-a declarat dr. Alina Monea, reprezentant al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *