Cercetatorii romani au descoperit planta care ar putea invinge cancerul

Cercetatorii romani au descoperit planta care ar putea invinge cancerul
Cercetatorii romani au descoperit planta care ar putea invinge cancerul

Extractul de Agrimonia Eupatoria, cunoscuta sub denumirea de turita mare, poate stopa multiplicarea celulelor canceroase. Efectul acestuia a fost descoperit de specialistii de la Centrul de cercetari biologice Jibou.

Este vorba de o planta cu frunze paroase pe fata interioara, cu flori galben-aurii si cu fructe cu ghimpi mici la baza, raspandita de la campie si pana la etajul montan, in fanete si poieni umede, in tufarisuri si luminisuri, la margini de paduri si drumuri, in locuri cu umiditate mare. Infloreste din iulie si pana in luna septembrie. “Vrem sa descoperim acele plante care au efect asupra celulei canceroase pentru a avea un tratament asupra cancerului direct si tintit pentru a nu distruge celula normala. Pana acum am studiat efectele a doua plante, Angelica si Agrimonia Eupatoria, separat. Un efect l-am observat la Agrimonia si anume ca extrasul din aceasta planta se manifesta ca un citostatic, mai exact inhiba multiplicarea exagerata a celulelor canceroase”, a explicat Cosmin Sicora, directorul Centrului de cercetari.

Proiect finantat din fonduri proprii
Conform spuselor sale, descoperirea a fost facuta prin intermediul unui proiect de cercetare demarat in urma cu aproximativ trei ani, finantat din fonduri proprii. “La acest proiect lucreaza doi specialisti ai Centrului. Noi, de fapt, studiem efectele acestor plante, rezultate ce vor fi publicate in reviste de specialitate. Calea este una foarte lunga. Daca rezultate obtinute de noi vor fi promitatoare, acestea vor fi preluate mai departe si testate. Da, intr-adevar, descoperirea este una foarte interesanta, insa proiectul este finantat, deocamdata, din fonduri proprii ale Gradinii Botanice. Axe de finantare pentru acest domeniu nu au fost deschise, deci nu prea avem variante la indemana. Cercetarea se pare ca este inca o componenta neglijata”, a mai explicat cercetatorul jibouan. Ideea initierii unei cercetari a efectelor plantelor asupra celulei canceroase apartine Oanei Sicora, specialist in biochimie si biologie moleculara.

Cancerul ucide, in fiecare an, aproximativ opt milioane de persoane in lume si sute de specialisti cauta noi tratamente.
Munca cercetatorilor jibouani nu se rezuma doar la atat. In colaborare cu alte centre din strainatate, specialistii studiaza si plantele care pot produce energie alternativa. Un cercetator, Dalton Carmel a venit tocmai din India pentru a deprinde cateva trucuri de la salajeni.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente