Cum ne schimba comportamentul mancarea tip „junk food”?

Cum ne schimb? comportamentul mâncarea tip „junk food”?
Cum ne schimba comportamentul mancarea tip „junk food”?
Cum ne schimba comportamentul mancarea tip „junk food”?

Un studiu pe animale arata ca junk food nu numai ca ingrasa, dar suprima si dorinta de a manca echilibrat, ducand la instalarea unui cerc vicios al alimentatiei nesanatoase, scrie descopera.ro.

Descoperirile ar putea explica modul in care consumul excesiv de alimente nesanatoase poate schimba, in timp, comportamentul unei persoane, slabind capacitatea de auto-control si ducand la mancatul in exces si la obezitate.

Cercetatorii de la University of New South Wales, Australia, au dat unor sobolani masculi apa indulcita cu zahar si i-au antrenat sa asociaze cate un sunet diferit cu cate una dintre cele doua arome (struguri sau cirese).

Sobolanii crescuti cu o alimentatie echilibrata incetau, la un moment dat, sa mai raspunda la indiciile legate de o anumita aroma a apei indulcite, dupa ce consumasera o anumita cantitate din ea. Acest mecanism innascut , foarte raspandit la animale, le protejeaza impotriva supraalimentarii si le ajuta sa-si mentina o alimentatie echilibrata, sanatoasa.

Ulterior, sobolanii au fost trecuti la o alimentatie tip junk food, similara celei consumate de oameni in restaurante fast food. Zilnic, li se ofereau doua tipuri de mancaruri sarate (placinta, rulouri chinezesti) si doua dulci (biscuiti, fursecuri, prajituri), din care animale puteau manca atat cat doreau.

Dupa numai doua saptamani, greutatea corporala a sobolanilor crescuse cu 10% , iar comportamentul lor s-a schimbat radical.
Au inceput sa nu mai manifeste discernamant in privinta mancarii si nu mai erau indiferenti la sunetul care anunta prezenta unui aliment cu care erau prea obisnuiti.

Cercetatorii considera ca acest comportament arata ca isi pierdusera preferinta naturala pentru hrana sanatoasa, iar efectele s-au mentinut o vreme si dupa ce sobolanii fusesera din nou trecuti la un regim de hrana sanatoasa.

Concluzia oamenilor de stiinta a fost ca junk food provoaca modificari durabile in circuitul de recompensa din creierul animalelor, inclusiv in cortexul orbito-frontal – o zona responsabila de luarea deciziilor.

Concluziile, prezentate in Frontiers in Psychology, pot avea implicatii si pentru oameni, deoarece circuitele cerebrale sunt similare la toate speciile de mamifere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *