Legumele reduc aciditatea gastrica

– Cartofii, rosiile si morcovii sunt adevarate pansamente stomacale naturale.

Senzatiile dureroase de apasare in stomac, deseori asociate cu arsuri, greata si regurgitari sunt cateva dintre simptomele bolilor de stomac. Ele sunt potentate de stres, fumat si consumul de alcool. Doctorul in biochimie Eugen Giurgiu recomanda persoanelor care au astfel de afectiuni un regim bazat pe legume si fructe proaspete, dar si pe ceaiuri.

Balonarile, aciditatea gas-trica, gastrita, ulcerul stomacal si duodenal sunt provocate cel mai adesea de prezenta in cantitati mari a acidului clorhidric in stomac.

Stresul, consumul de alcool si fumatul determina mucoasa stomacului sa secrete un surplus de acid clorhidric. Sucul digestiv, cu o aciditate peste limita normala (de 1,5-1,8 g la l litru de lichid ingerat) devine agresiv si provoaca arsuri sau sangerari a mucoasei stomacului.

Ceaiurile, incluse in terapie

„In orice boala de stomac, o igiena alimentara grabeste vindecarea, precizeaza fi-to–nu-tritionistul Eugen Giur-giu. Alimentele care ci-catrizeaza mucoasa gas-trica si calmeaza durerile trebuie sa fie consumate de bolnavi in meniurile cotidiene.

Cartoful – sub forma de suc proaspat (trei pahare de 100 ml pe zi,) sau de piure – reprezinta un calmant eficient al mucoaselor. Terapia poate fi urmata o perioada mai mare de timp, pana la vindecare.
Castravetii, de asemenea, se folosesc sub forma de suc, tot pentru efectul lor cicatrizant. Din categoria alimentelor de acest tip fac parte si morcovii – cu puternic efect alcalinizant (se consuma cate 200 ml, de trei ori pe zi ); dovleceii, preparati sub diverse forme, de la suc la supe si piureuri.

Fasolea verde poate avea efect benefic cruda, in salate combinate cu morcovi, praz si mere sau gatita. Mai putem aminti: rosiile, varza, salata verde, spanacul sau sfecla rosie. Alte alimente permise in cazul bolilor de stomac sunt iaurtul si laptele, de preferat cel de capra, branza de vaci, albusul de ou si carnea fiarta de pasare.

Fructele exotice, placute la gust, ananasul si bananele, de exemplu, sunt alcaline si reusesc sa combata aciditatea gastrica. O cura de banane, urmata in perioada bolii, este salutara. Bolnavii trebuie sa stie ca banana este unul dintre putinele fructe neutre. Alte fructe recomandate persoanelor cu aciditate crescuta sunt: strugurii, dudele, curmalele, murele si portocalele.

Ceaiurile incluse in tera-pia aciditatii sunt cele de galbenele, zme-ura, su-na-toare sau turtita mare. In hipoaciditate sunt salutare cele de roinita, catina si schinel. De asemenea, se poate administra argila, cate o lingurita, in cure de lunga durata, pentru ca este un pansament gastric care anuleaza orice forma de aciditate.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *