Cosmeticele bio dau lovitura pe pietele occidentale

Substantele toxice prezente in fardurile, cremele si parfumurile conventionale determina o reorientare a cumparatorilor catre cosmeticele fabricate din extracte naturale.

Grija pentru frumusetea corporala, sanatatea pielii sau perfectiunea machiajului poate ascunde uneori secrete urate. Ambalate frumos si cu arome imbietoare, produsele cosmetice se dovedesc de multe ori niste falsi prieteni, in special pentru femeile care vor sa ramana frumoase pana la varste inaintate. Preocuparea crescuta fata de substantele toxice din produsele cosmetice, intre care parabenul sau ftalatii, a creat un boom al pietei cosmeticelor naturale si organice.

Apa, glicerina, cetearyl alcohol, acid stearic, sulfat de sodiu cetearyl, thiodopropionat dilauryl, sulfat de sodiu, metilparaben, propilparaben… Toate aceste denumiri bizare seamana cu o lista de ingrediente pentru detergentii pe care-i tinem sub chiuveta. In fapt, e vorba de o lista aiuritoare de substante chimice continute intr-un banal „sapun testat dermatologic”.

In fiecare zi, o femeie obisnuita aplica 175 de substante chimice pe intreg corpul, prin sampoanele, sapunurile, deodorantele sau produsele de machiaj folosite. Aceasta cifra surprinzatoare este rezultatul unui recent studiu realizat in SUA de o organizatie nonprofit care militeaza pentru folosirea ingredientelor naturale. Cel mai pervers efect al acestor chimicale este faptul ca pielea devine dependenta de ele, iar substantele chimice se substituie protectiei naturale a corpului. In cele mai rele cazuri, cosmeticele provoaca eruptii sau reactii alergice.

Pasareasca stiintifica a etichetelor

De cativa ani, nenumarate studii avertizeaza cu privire la diverse substante chimice care, aplicate in mod regulat, pot afecta iremediabil organismul. Cele mai blamate sunt plumbul, mercurul, talcul, substantele din categoria ftalatilor, care se gasesc in special in parfumuri, dar si omniprezentul paraben, un conservant foarte ieftin si convenabil pentru companiile din industria cosmetica.

Pentru a ne face viata si mai grea, ingredientele produselor de frumusete sunt exprimate intr-un jargon stiintific care ne impiedica sa ne dam seama ce cumparam. Inevitabila confuzie in fata acestor „meniuri chimice” le determina pe foarte multe femei sa se orienteze catre asa-numitele cosmetice bio sau organice, care promit ingrediente suta la suta naturale.

Majoritatea cosmeticelor bio contin ingrediente vegetale, animale si minerale, iar, in cazul celor „organice”, ingredientele sunt ferite de prezenta pesticidelor.

Chip frumos intr-un mediu sanatos

„Cosmeticele si produsele de ingrijire corporale organice cresc rapid pe piata mondiala”, spune Ulrike Jacob-Dewor, presedinte al uneia dintre cele mai mari companii de produse organice din lume, Lavera. Compania nord-americana produce de 20 de ani numai cosmetice naturale, care nu contin niciun atom de plumb sau paraben.

Potrivit unui studiu al Lavera, clientii sunt femei cu studii superioare si cariera profesionala, care se informeaza pe internet si care sunt preocupate de mediul inconjurator si viata sanatoasa a familiei lor. Toate cele 330 de produse ale companiei, intre care cele mai de succes sunt cremele antiimbatranire, sunt realizate din plante cu certificat „organic”.

Un alt mare jucator pe piata biocosmeticelor, Gourmet Body Treats, a trecut pe lista neagra un intreg alai de substante potential periculoase: parabenii, sulfatii, colorantii artificiali, pudra de talc si alte substante, majoritatea extrase din petrol.

Metode de extractie nontoxice

In Franta, compania „Bio Attitude” a lansat o gama de produse cosmetice din lucerna si grau, dar si o crema antiacneica foarte eficienta, din ulei de rapita si tarate de porumb. Pentru a fi redus consumul de energie, materialele vegetale provin chiar din regiunea Pompelle-Farman, unde sunt fabricate cosmeticele.

Compania foloseste un proces de „fractionare” a vegetalelor, care presupune extragerea prin fermentatie a concentratiilor necesare fiecarui produs, fapt ce exclude utilizarea solventilor sau a substantelor toxice.

Potrivit unor studii de piata date recent publicitatii, americanii au cheltuit anul trecut 155 milioane de dolari numai pe produsele celor mai mari companii de cosmetice naturale din SUA: Burt”s Bees, Jason Natural Cosmetics si Tom”s of Maine.

In total, vanzarile de cosmetice bio au atins suma de 350 milioane de dolari anul trecut, cu 68 milioane mai mult decat in 2006, ceea ce inseamna o crestere semnificativa de 24%. Ana-listii apreciaza ca daca in prezent cota produselor bio reprezinta 8% din piata cosmeticelor, in urmatorii ani, aceasta se va dubla.

Atentie la falsuri

Mai multe organizatii ecologiste avertizeaza insa ca daca pe un produs scrie „natural” sau „organic”, asta nu inseamna obligatoriu ca ele nu contin si ingredienti periculosi sau ca nu afecteaza mediul. In conditiile in care autoritatile sanitare, nici macar din SUA, nu au stabilit o definitie a acestor produse, unele companii profita de noua orientare pentru a insela partial cumparatorii.

Asociatia Environmental Working Group recomanda tuturor sa citeasca etichetele. Spre exemplu, unele cosmetice pot contine extract de „petale de trandafir organice”, dar pe langa acesta si talc, care afecteaza organismul pe termen lung.

Organizatia a deschis un site extrem de util (www.cosmeticsdatabase.com) in care sunt listate foarte multe marci si categorii de cosmetice, de la mascara si pana la sampoane. Eticheta fiecarui produs este analizata, iar cumparatorii isi pot da seama mult mai usor de continut si pot apela in mod avizat la alternative.

Ajutorul e cat se poate de bine-venit, avand in vedere ca lanturi mari de supermarketuri, precum Wal Mart sau Target, au introdus pe rafturi cosmetice bio. In fapt, acestea beneficiaza de propriile magazine in malluri, iar la saloane, spa-uri si centrele de frumusete sunt deja indispensabile.

Ftalati pentru bebelusi

Potrivit unui studiu dat publicitatii saptamana trecuta la Los Angeles, bebelusii expusi lotiunilor, sampoanelor si pudrelor speciale pentru copii prezinta concentratii foarte mari de chimicale care altereaza secretiile hormonale ale organismului.

Este vorba de ftalati, care, in majoritatea cazurilor, nu sunt trecuti pe etichete. Copiii tratati cu lotiuni si pudre prezentau un nivel de patru ori mai mare de ftalati decat cei care nu fusesera expusi. Cele mai mari concentratii au fost descoperite la bebelusii sub opt luni.

Ftalatii pot provoca infertilitate la femei, pot reduce nivelul testosteronului si pot afecta organele genitale masculine. Pe langa prezenta lor in produsele cosmetice, ftalatii mai sunt folositi si la fabricarea anumitor jucarii. Acestia sunt folositi de obicei pentru a pastra culoarea si mirosul cosmeticelor.

Secretele urate ale frumusetii

Numeroase analize de laborator au scos in evidenta prezenta in cosmetice a unor substante surprinzator de toxice, care duc la aparitia cancerului la san, a alergiilor sau a impotentei masculine. Organizatia Campaign for Safe Cosmetics a testat, la inceputul acestui an, 33 de rujuri, descoperind ca 61 la suta din ele contineau plumb.

Plumbul este o neurotoxina care, acumulata de-a lungul timpului in corp sau prin aplicarea frecventa a rujului, afecteaza sistemul nervos. Mercurul, aflat in cea mai mare cantitate in mascara, este un metal greu, foarte toxic.

Pielea absoarbe mercurul si-l depoziteaza in corp, provocand iritatii, reactii alergice si probleme neurotoxice. Ingredientele care produc o alta toxina – formadelhida – se gasesc aproape in toate produsele pentru piele si par, deodorante si oje.

Formadelhida poate irita sistemul respirator, poate cauza astm, alergii si chiar palpitatii ale inimii. In unele cazuri de expunere masiva, formadelhida provoaca migrene, stari de oboseala, greata, disfunctii ale sistemului imunitar si cancer.

Parabenii sunt compusi sintetici de conservare gasiti in aproape toate categoriile de produse de tipul antiperspirantelor, cremelor si lotiunilor de corp, gelurilor de dus, rujurilor si parfumurilor. Acumularea lor in organism poate duce la modificari la nivelul celulelor si la transformari maligne ale acestora. Pe seama parabenilor se pune uneori si cancerul la san.

Bronopolul, folosit in mascara si alte farduri, este un iritant al pielii si poate provoca orbirea. Lanolina, o secretie grasa din blana de oaie folosita in multe cosmetice, este naturala, insa poate fi contaminata cu DDT si alte pesticide utilizate in ferme. Uleiurile minerale sunt folosite pentru a preveni deshidratarea pielii, insa poate deveni toxic si chiar usca pielea.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *