SUA: Generalizarea organismelor modificate genetic poate produce supraconsum de pesticide

Un studiu publicat in noiembrie, de ”The Organic Center”, un centru american de cercetare opus biotehnologiilor, reaprinde dezbaterea privind consumul de pesticide, afirmand ca generalizarea soiei, a porumbului si bumbacului OMG in Statele Unite din 1996 a dus la un supraconsum de pesticide, de 144.000 de tone, relateaza Le Monde.supraconsum pesticide

Datele colectate in fiecare an de Ministerul american al Agriculturii, privind suprafetele tratate si cantitatile aplicate pe hectar, au fost analizate de directorul stiintific al centrului, Charles Benbrook, fost director al biroului pentru agricultura al Academiei americane de stiinte. Fiindca aceste date nu fac diferenta intre plantele transgenice si cele conventionale, Benbrook a estimat impactul biotehnologiilor punand in ecuatie cifrele de la USDA si estimarile tratamentelor aplicate in medie in functie de modurile de cultura.

Argumentul potrivit caruia organismele modificate genetic ar duce la reducerea consumului de pesticide este contestat de ecologisti si pus in evidenta de intreprinderile de seminte transgenice.

Folosirea porumbului si bumbacului modificate genetic pentru stimularea secretiei unei toxine mortale pentru insectele daunatoare ar fi permis economisirea a 29.000 de tone de insecticide din 1996. In schimb, generalizarea soiei Round Up Ready, de la Monsanto, ar fi dus la un supraconsum de 173.000 de tone de erbicide. Soia i-a cucerit pe agricultorii americani: ea reprezinta 90% din suprafetele cultivate cu soia.

Este un succes care a generat cresterea cantitatilor de pesticide folosite, afirma Charles Benbrook. Utilizarea unui singur ierbicid a favorizat aparitia buruienilor rezistente.

Raportul lui Benbrook este contestat de cabinetul britanic de consulting PG Economics, specializat in analizarea impactului biotehnologiilor – in general favorabil acestora.

Benbrook foloseste date incomplete in mod eronat, rezuma Graham Brookes, de la PG Economics. Prima dificultate: datele USDA se opresc la 2007 pentru bumbac, la 2006 pentru soia si la 2005 pentru porumb. Ele au fost completate prin extrapolare de catre Benbrook. A doua critica se refera la faptul ca acesta ar subevalua tratamentele aplicate de cultivatorii de soia traditionali, putin numerosi in SUA, deci considerati nereprezentativi.

PG Economics foloseste datele comercializate de organismul privat DMR Kynetec si face diferenta intre modurile de cultura. Potrivit datelor, Benbrook supraestimeaza folosirea a 28.000 de tone de erbicide in perioada studiata. Aceleasi date confirma o tendinta de crestere a folosirii erbicidelor la soia MG american de la inceputul anilor 2000, de la 10% la 15%, in raport cu perioada anterioara anului 1996. Aceeasi crestere si la bumbac, de la 18% la 22%, dar o scadere la porumb.

La aceasta dezbatere privind cantitatile in tone folosite se adauga controversa referitoare la glifosat, molecula activa din Round Up, prezentata ca mai putin periculoasa decat cele pe care le-a inlocuit. Este una din cele mai putin nocive folosite in prezent, dar nu este lipsita total de riscuri, afirma Benbrook

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *