Atentie la rosii! Cercetatorii in legumicultura avertizeaza ca tomatele cu tugui sunt periculoase pentru organism. Ei sustin ca pentru acest tip de rosie se folosesc in exces erbicide sau substante de coacere fortata, ce pot duce la cancer.
„Avem doua tomate: o tomata care nu a fost stimulata si o tomata care a fost stimulata. Cea nestimulata are punctual pistilar normal, chiar putin ingropat si este plata, iar cea stimulata vedeti in locul punctului pistilar a creat aceasta deformare vizibila.”
Cercetatorii buzoieni de la Statiunea Legumicola spun ca substantele folosite pentru crestere sau pentru indepartarea daunatorilor produc o acumulare a toxinelor in extremitatea rosiei.
„Aceste substante sunt periculoase atat pentru planta cat si pentru mediu, dar in special pentru om. nu intamplator o parte din ele au fost scoase de pe lista oficiala si nu ma au dreptul de a fi comercializate pe teritoriul romaniei, dar din pacate, asa cum stiti totul este posibil la noi. Circula aceste substante in randul cultivatorilor, pentru ca vorbim de bani, de castig si sigur, sunt de regula cancerigene”, explica un cercetator.
In pietele buzoiene, tarabele sunt pline de rosii cu tugui. Comerciantii ne garanteaza, insa, ca sunt bune la gust si sanatoase.
Clientii merg pe mana negustorilor si cumpara fara sa puna sub semnul intrebarii calitatea rosiilor.