Studiu: Erbicidele cauzeaza depresie fermierilor care le folosesc

0
615
Studiu: Erbicidele cauzează depresie fermierilor care le folosesc
Studiu: Erbicidele cauzeaza depresie fermierilor care le folosesc
Studiu: Erbicidele cauzeaza depresie fermierilor care le folosesc

Un studiu realizat in Franta arata ca fermierii care folosesc erbicide au de doua ori mai multe sanse sa fie tratati de depresie decat cei care nu folosesc asemenea substante. Nu se stie insa clar daca erbicidele sunt cele care cauzeaza depresia, insa liderul cercetarii, Marc Weisskopf, de la Harvard School of Public Health, spune ca ele nu trebuie ignorate doar pentru ca tintesc plantele.

Cercetarile anterioare privind pesticidele si depresia s-au axat pe insecticide, in special pe organofosfati, despre care se stie ca sunt toxice pentru celulele nervoase, potrivit www.totb.ro . Din familia organofosfatilor face parte, de exemplu, monocrotofosul, insecticidul care a omorat 23 de elevi din India luna trecuta. Folosirea pesticidelor a fost asociata totodata si cu raspandirea bolii Parkinson in randul fermierilor. Ca parte a unui studiu pe Parkinson, Weisskopf si colegii sai au evaluat riscurile depresiei in cazul expunerii la pesticide intervievand 567 de fermieri cu privire la utilizarea fungicidelor, insecticidelor si erbicidelor.

Cercetatorii i-au vizitat si acasa pe agricultori pentru a obtine o evaluare mai detaliara a expunerii chimice. Au analizat bonurile de achizitie a pesticidelor si calendarele agricole ale fermierilor, au inspectat containere de pesticide vechi si i-au intrebat pe fermieri daca au fost tratati vreodata de depresie. Au aflat ca 83 de fermieri (15%) au fost tratati pentru depresie, dintre care 47 nu au folosit niciodata pesticide, iar restul de 36 au folosit. Dintre fermierii fara Parkinson, 37 care nu au folosit niciodata erbicide si 20 care au folosit au spus ca au fost tratati pentru depresie. Nu a existat nici o diferenta in privinta riscului de depresie intre agricultorii care au folosit fungicide si insecticide si cei care nu le-au utilizat niciodata.
Cand au luat insa in calcul factori asociati cu depresia, cum ar fi varsta si fumatul, cercetatorii au stabilit ca agricultorii expusi la erbicide erau de doua ori si jumatate mai predispusi la depresie decat ceilalti. In plus, fermierii care au avut o expunere mai mare, fie mai multe ore, fie mai multi ani de folosire a erbicidelor, au prezentat sanse mai mari de depresie decat cei care au folosit substantele mai putin. Ce nu a fost luat in calcul in cadrul studiului a fost posibilitatea ca fermierii expusi la erbicide sa fi avut alte afectiuni medicale care sa le fi afectat capacitatea de a munci si, in consecinta, sa-i fi facut vulnerabili la depresie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.