Studiu: Culturile modificate genetic tratate cu erbicide cu spectru larg vor creste de 15 ori, in urmatorii 14 ani

Studiu: Culturile modificate genetic tratate cu erbicide cu spectru larg vor creste de 15 ori, in urmatorii 14 ani

Culturile de porumb, sfecla de zahar si soia din Uniunea Europeana, supuse la tratamente cu erbicide cu spectru larg, cum ar fi glifosatul, vor creste de pana la 15 ori, in urmatorii ani, fapt ce avea avea un impact negativ asupra biodiversitatii, motiv pentru care organizatia Greenpeace a solicitat, vineri, in mod public, ca niciun fel de culturi modificate genetic rezistente la erbicide sa nu fie autorizate la nivel european.

Potrivit studiului privind impactul introducerii in Uniunea Europeana a culturilor de porumb, sfecla de zahar si soia modificate genetic, primul de acest fel, utilizarea glifosatului pe o perioada de 14 ani, pana in 2025, va dauna biodiversitatii.

Astfel, in ceea ce priveste porumbul, cea mai raspandita cultura si in Europa, initiatorii studiului considera ca utilizarea erbicidelor cu scara larga de actiune va creste cu peste 1.000%, in timp ce folosirea altor tipuri de tratamente chimice va scadea cu 25%. In ansamblu, cantitatea de erbicide utilizata pana in 2025 se va dubla, pana la 33 de kilotone.

Totodata, la sfecla de zahar, desi se cultiva mai putin decat porumb (in jur de 0,11%), realizatorii studiului sunt de parere ca aceasta este o cultura intensiva din punct de vedere al utilizarii erbicidelor. In scenariul numarul 1 al specialistilor, utilizarea de glifosat va creste cu 50%, dar folosirea acestuia va scadea din cauza diminuarii prognozate a erbicidelor care nu contin glifosat. De asemenea, in scenariul secundar, utilizarea glifosatului va creste cu 380%, in timp ce in a treia versiune a specialistilor, majorarea va fi de 220%.

In ceea ce priveste soia, realizatorii studiului estimeaza cresteri ale cantitatii tratate cu erbicide, precum glifosatul, intre 56% pana la 1.500%.

Per total, cresterea folosirii glifosatului pentru toate aceste trei culturi va creste cu pana la 88%, conform proiectiilor scenariului 1. Pe de alta parte, cresterea combinata a glifosatului va atinge peste 800%, cu o crestere totala a erbicidelor de peste 70%.

Glifosatul este un erbicid de spectru larg care a fost comercializat pentru prima oara de catre compania Monsanto, sub denumirea Roundup, in anii 70. In prezent, glifosatul este produs sub diferite denumiri si marci de mai multe companii. La 20 de ani dupa ce acest erbicid a fost scos de pe piata, Monsanto a dezvoltat plantele modificate genetic (plantele Roundup Ready) care sunt rezistente la glifosat si permit o aplicare mai larfa a erbicidului.

Studiul ‘Culturile rezistente la glifosat din UE’, prezentat, vineri, de Greenpeace, prezice schimbarile la nivelul folosirii glifosatului de-a lungul unei perioade de 14 ani (2012-2025), pe baza experientei din SUA.

La ora actuala, 26 de culturi modificate genetic sunt luate in considerare pentru a fi aprobate in Uniunea Europeana, 19 dintre acestea rezistand la le erbicide.

In 2009, forul european a adoptat o legislatie care reglementeaza productia si licentierea agriochimicalelor (Reglementarea CE, Nr. 1107/2009). Pe baza acestor criterii, pentru 22 dintre agrochimicalele autorizate in acest moment, inclusiv glufosinatul, licenta de comercializare nu mai poate fi extinsa. Comisia Europeana ia in considerare autorizarea cultivarii a 19 culturi modificate genetic rezistente la glifosat, la inceputul anului 2013, se arata in concluziile cercetarii citate.

Raportul citat a fost elaborat de catre economistul agricol american dr. Charles Benbrook, profesor cercetator la Centrul pentru Agricultura Sustenabila la Universitatea Washington State.

In prezent, statele membre ale Uniunii Europene incearca sa ajunga la un compromis in privinta revizuirii legislatiei pentru a oferi posibilitatea ca tarile sa fie cele care sa decida restrictionarea sau interzicerea cultivarii pe teritoriul lor a organismelor modificate genetic (OMG) autorizate la nivel european, in principal in urma opozitiei unor state precum Franta, Germania sau Marea Britanie.

Anul trecut, UE a importat circa 40 de milioane de tone de alimente si furaje care contin OMG-uri, peste 97% dintre acestea fiind utilizate in hrana animalelor in contextul semi-dependentei industriei furajere a UE de importurile de soia si porumb, potrivit datelor Eurostat furnizate de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor /ANSVSA/.

La nivelul Uniunii Europene sunt autorizate pentru utilizarea ca aliment si hrana pentru animale 38 de OMG, respectiv soia modificata genetic – trei tipuri, porumb modificat genetic – 23 tipuri, bumbac modificat genetic – sapte tipuri, rapita modificata genetic – trei tipuri, sfecla de zahar modificata genetic – un tip si cartof modificat genetic – un tip.

In Romania, cadrul legal pentru implementarea legislatiei europene a fost adoptat in totalitate in legislatia nationala, sistemul de control oficial al OMG in Romania fiind structurat sub forma unei retele coordonate de ANSVSA, care reuneste Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Mediului si Padurilor (prin Garda Nationala de Mediu) si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *