5 minuni ale naturii mai putin cunoscute de romani

5 minuni ale naturii mai pu?in cunoscute de români
5 minuni ale naturii mai putin cunoscute de romani
5 minuni ale naturii mai putin cunoscute de romani

Rezervatiile naturale unde pot fi vazute plante precum bujorul de stepa sau padurea de liliac si poienile narciselor sunt destinatii mai putin cunoscute de romani.

Romanii indragostiti de natura pot vizita o serie de rezervatii naturale care adapostesc adevarate minuni ale naturii. Este vorba de locuri unice in lume. Aceste arii protejate sunt situate in general in zone usor accesibile.

1. Rezervatia de Paeonia tenuifolia de la Zau de Campie

Localitatea Zau de Campie din judetul Mures adaposteste una dintre cele mai interesante plante. Este vorba de bujorul de stepa sau Paeonia tenuifolia, o planta care a supravietuit in cateva locuri de pe planeta, din timpul ultimei perioade glaciare. Varietati ale bujorului de stepa pot fi intalnite in Muntii Caucaz, in Ucraina si in Serbia. Varietatea romaneasca poate fi intalnita doar intr-o mica rezervatie cu o suprafata de 3,5 hectare, situata in localitatea mureseana. Rezervatia a fost creata in anul 1932, de catre marele savant Alexandru Borza, cel care a infiintat si Parcul National Retezat, dar si Gradina Botanica din Cluj. Bujorul de stepa are flori sangerii, care pot fi admirate doar timp de o saptamana, la inceputul lunii mai. Cei care doresc sa mearga in Zau de Campie pot sa ajunga cu masina pe soseaua care leaga comuna de orasul Ludus si care are o lungime de aproximativ 15 kilometri sau cu trenul, pe calea ferata dintre Ludus si Bistrita. In Zau de Campie mai poate fi admirat si un frumos castel, care a devenit orfelinat si care a fost construit de un conte indragostit de una dintre fiicele tarului Rusiei. De asemenea, pasionatii de pescuit pot sa isi incerce norocul pe malul unuia dintre lacurile care inconjoara ca o salba micuta comunitate. Turistii se pot caza in Ludus, unde exista un hotel de trei stele, o cabana si pensiuni, sau pot sa isi incerce norocul la localnici.

2. Astragalus peterfii din Suatu

O planta unica in lume este Astragalus peterfii, care creste doar pe dealurile inierbate din jurul comunei Suatu, din judetul Cluj. Planta cu flori galbene este cunoscuta de localnici sub denumirea de lintea pratului. Planta este considerata o minune a naturii, iar biologii nu isi explica miracolul prin care a reusit sa supravietuiasca. ”Cel mai probabil, aceasta planta este un relict postglaciar”, scrie biologul George Munteanu. Localitatea Suatu este situata la circa 26 de kilometri departare de Cluj-Napoca. Turistii care merg in Suatu pentru a admira miracolul reprezentat de floarea cu petale galbui pot sa viziteze si vechea biserica unitariana. Aceasta a fost ridicata in secolul al XIII-lea, pe vremea ­cruciadelor, si initial a servit drept lacas de cult comunitatii romano-catolice. Dupa ce a fost preluata de unitarieni, picturile medievale au fost acoperite cu un strat de var, pentru ca aceasta religie derivata din reforma protestanta respinge rolul cultic al imaginilor, insa acum unele dintre ele au fost redescoperite si pot fi din nou admirate. Cazarea poate fi facuta in Cluj-Napoca.

3. Padurea de liliac de la Ponoarele

Una dintre cele mai frumoase rezer­vatii botanice din aceasta parte a ­Europei este reprezentata de Padurea de liliac de la Ponoarele. Padurea are o suprafata de 20 de hectare, pe care predomina aceasta planta cu flori deosebit de inmiresmate. Rezervatia este situata la doar 4 kilometri departare de Baia de Arama. Clima cu influ­ente submediteraneene a asigurat persis­ten­ta unui ecosistem deosebit de fragil, dar nespus de frumos. In rezervatie mai poate fi admirata laleaua neagra. Turistii care aleg sa viziteze aceasta rezervatie pot admira si complexul carstic de la Ponoarele. Cazarea este asigurata de numeroasele pensiuni care au aparut in ultimii ani in jurul orasului Baia de Arama.

4. Poiana Narciselor din Muntii Baiului

In Romania exista multe poiene ale narciselor, insa una dintre cele mai frumoase este cea din Muntii Baiului. Turistii pot sa admira un covor uluitor format pe pajiste din florile inmiresmate. Legenda spune ca in poiana isi avea palatul de clestar o zana, care a plecat din Muntii Baiului din cauza rautatii oamenilor. Nar­cisele din gradina sa au ramas insa si au continuat sa infloreasca an de an. Rezervatia naturala care protejeaza aceasta poiana are aproximativ 18 hectare.

Cel mai accesibil drum pentru turisti este cel care pleaca din Azuga, insa exista si trasee care ­pleaca din Sinaia si care sunt rezervate amatorilor de drumetii. Cazarea cea mai indicata este cea din oraselul situat pe Valea Prahovei, iar cei care merg in Poiana Narciselor pot sa compleze excursia in natura cu o vizita la ­Castelul Peles, simbolul rega­litatii romane.

5. Laleaua pestrita din Salaj

Laleaua pestrita este o adevarata minune a naturii, iar turistii pot sa o admire in rezervatia de la Racas – Hida, din judetul Salaj. Ea a fost deja inscrisa in Cartea Rosie a celor mai periclitate specii. Planta este cunoscuta pentru petele sale de mov si de alb, care amintesc de desenul unei table de sah, insa localnicii din Salaj au botezat aceasta floare cu numele de bibilica, pentru ca petalele lalelei pestrite amintesc de penajul acestei pasari. O legenda spune ca laleaua pestrita ar fi fost descoperita in Antichitate de printesa Daria, fiica lui Darius, imparatul Persiei, care si-ar fi daruit unui tanar gradinar toate florile din gradina pentru a primi un fir de lalea pestrita.

In flora spontana din Transilvania, laleaua pestrita creste in zonele umede, de la marginea padurilor, unde solurile sunt levigate. Laleaua pes­trita mai poate fi intalnita in anumite locuri din nordul Iranului, iar steagul acestei tari cuprinde reprezentarea stilizata a acestei flori. Turistii care ajung in rezervatia naturala din Salaj se pot caza in orasul ­Jibou, unde mai pot admira o gradina botanica unica in lume, amenajata in curtea si gradina castelului Wesselenyi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *