Top 10 animale amenintate cu disparitia

animale amenintate cu disparitia

Disparitia a cel putin 500 de specii de animale se datoreaza omului, acest fenomen s-a produs in mare parte in acest secol. In prezent exista cel putin 5000 de specii de animale in pericol de disparitie si se apreciaza ca anual cel putin o specie din acestea dispare.

Multe din aceste specii dispar fara macar ca oamenii sa le constientizeze. Valoarea acestor specii este de maxima importanta deoarece multe din ele au stat la baza crearii unor medicamente, tratamente medicale etc. Primul pas care trebuie facut este cunoasterea cat mai extinsa a acestora. In cele ce urmeaza vor fi prezentate cateva din speciile animale cele mai in pericol de disparitie.

Marele liliac potcoava
In Marea Britanie exista circa patruzeci de specii de liliac si toate sunt in pericol de disparitie. Marele liliac potcoava este una din aceste specii si este cea mai rara.
In prezent se cunosc circa 35 de culcusuri permanente si „maternitati” si 369 de locuri de hibernare. Cercetatorii estimeaza ca exista in jur de 4000-6600 exemplare in viata. Principala cauza a disparitiei specie este utilizarea insecticidelor pentru protejarea plantelor, astfel acesti lilieci raman fara sursa lor de hrana: insectele.

Tigrul Siberian
Aceasta specie de tigru este pe cale de disparitie, existand in prezent mai putin de 200 de exemplare in rezervatii naturale. Cauza principala a disparitei speciei este vanarea ei excesiva mai ales pentru a fi consumata ca hrana. Un braconier isi hraneste familia un an dintr-un asemenea tigru.

Testoasa cap-de-buturuga
Aceasta reptila amenintata traieste in apele Marii Mediterane, ale Marii Negre si ale Oceanului Atlantic. Specia era candva intens vanata mai ales pentru oua si carne dar si grasimea ii era folosita pentru industria cosmetica. Multe exemplare din aceasta specie mor anual si in capcanele vanatorilor de crabi. In Turcia specia a fost ucisa si prin construirea de hoteluri in zonele de reproducere a speciei.

Vulturul pescar cu coada alba
Inainte de a se realiza experimente cu feromoni aceasta pasare de prada exista intr-un numar mai mare in natura. Pe fondul unei munci conservationiste intense, populatiile din estul Europei si-au revenit. Pentru viitor s-a planificat colonizarea si altor zone traditionale pentru inmultire din Europa.

Rata mandarina
Aceasta pasare poate fi vazuta in Marea Britanie dar ea este originara din estul Asiei, Rusia, China, Corea si Japonia. Numarul de exemplare in salbaticie este necunoscut dar in zona Asiei se estimeaza ca numarul lor sa nu depaseasca 20.000 exemplare. Disparitia acestei frumoase specii se considera a se datora in special braconajului, defrisarilor si vanarii lor. Aceste rate fac obiectul consumului si al serpilor, bufnitelor-vultur, vidrelor, nurcilor etc.

Macacul coada-de-leu
Multe maimute din aceasta specie traiesc in zonele din Karnataka, Kerala and Tamil Nadu. Habitatul natural al acestei specii este format din padurile tropicale ale Indiei, paduri care au fost in mare parte defrisate pentru a face loc plantatiilor de ceai si cafea. In prezent principalul factor care sta la baza extinctiei speciei ca si in cazul altor specii de mamifere este disparitia habitatului lor natural. Braconierii contribuie si ei la disparitia speciei prin capturarea mai ales a puilor de macaci in vederea exportarii lor catre colectionarii de animale exotice. Specia este vanata de asemenea si pentru blana si carne. Fiind una din cele mai periclitate specii de maimuta de pe Terra in prezent exista circa 4000 exemplare ce traiesc in libertate.

Pinguinul magarus
Aceasta pasare de mare era candva una din cele mai comune de pe coasta Africii de Sud. In prezent este singura specie de pinguin existent in Africa. Pentru ca locuiesc in regiunea sudica, acesti pinguini au fost vulnerabili la activitatea omeneasca desfasurata acolo. Datorita reducerii resurselor de hrana focile au inceput sa-i vaneze pentru a se hrani. De asemenea specia este amenintata si de deversarile de titei in mare precum si de faptul ca ouale lor le sunt luate pentru a fi consumate sau sunt distruse.

Gorila de munte
Gorila de munte traieste in estul Zairului, Uganda si Ruanda. In prezent a devenit o specie pe cale de disparitie. Cauzele centrale ale disparitiei acestor gorile sunt capcanele, destinate in principal pentru alte animale, defrisarilor masive care duc la disparitia habitatului lor natural si numeroaselor boli comune si omului. Existenta speciei depinde de padurile masive care o adapostesc, paduri care din nefericire sunt defrisate pentru a face loc culturilor agricole si pentru a fi inlocuite cu pasuni. Datorita faptului ca oamenii si gorilele sunt 98% la fel din punct de vedere genetic sunt expusi riscului acelorasi boli. In prezent mai exista in salbaticie aproximativ 700 exemplare din aceasta specie.

Numbatul
Singurul loc din natura unde aceasta specie traieste este vestul Australiei, mai precis in zonele impadurite din aceasta parte de lume. In prezent specia este disparuta aproape in intregime, singurul loc unde se mai gasesc cateva exemplare este sud-vestul Australiei. O data cu venirea omului au fost introduse animale pradatoare ca si pisica, vulpea si cainele care au vanat si mancat numbatul. Numarul lor este in continua scadere deoarece habitatul lor este tranformat in mine si ogoare.

Nevastuica cu labe negre
Aceasta specie de mamifere este una din cele mai periclitate din America de Nord fiind la granitele extinctiei in salbaticie. Cauza principala a extinctiei este ocuparea habitatului acestei specii prin activitatea umana. Coloniile de caini de preerie ramase in fiinta sunt mici si fragmentate, fiind separate de terenuri cultivate si alte zone cu activitate umana. Pana la sfarsitul anului 2010 biologii spera sa ajunga la un numar de 1500 exemplare in salbaticie si in fiecare populatie sa existe cel putin 30 de adulti apti de reproducere.

Observatii: Disparitia a cel putin 500 de specii de animale se datoreaza omului, acest fenomen s-a produs in mare parte in acest secol. In prezent exista cel putin 5000 de specii de animale in pericol de disparitie si se apreciaza ca anual cel putin o specie din acestea dispare.

Sursa: Green Expander

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *