Podul lui Dumnezeu

0
874
Vandalism extrem în Rezervaţia floristică „Fâneţele seculare de la Ponoare”

Exista un pod in Romania atat de rezistent, incat nu a necesitat niciodata reparatii. Este vorba despre o stanca masiva, sub forma de arc de cerc, pestre care trece un drum, in comuna Ponoarele, judetul Mehedinti. Legenda spune ca podul ar fi fost construit de Dumnezeu pentru Sfantul Nicodim, ca sa treaca spre Tismana, dupa ce oamenii din Ponoarele l-au alungat din comuna.comuna Ponoarele

Despre Nicodim, o parte din legenda e reala. Pe la anul 1370, calugarul era in cautarea cascadei ce i s-a aratat in vis, deasupra careia trebuia sa construiasca o manastire. S-a oprit la Ponoarele, in locul de unde izvoraste acest parau, dar doua familii instarite din localitate l-au facut sa plece, acu- zandu- l ca ar fi furat doua gaini.

Pe aici a trecut Sf. Nicodim

Nicodim, umilit, a plecat la Tismana, unde a ridicat manastirea visata. Nu inainte insa de a blestema apa de la Ponoarele: sa se zbuciume, sa fie fara pesti si sa o inghita pamantul. Ceea ce s-a si intamplat, pentru ca pe cursul ei s-au construit opt mori (zbucium), in ea nu traieste nici o vietate, iar la un moment dat pamantul o inghite, la propriu, pentru ca traiectoria albiei sale trece peste o pestera. Apa intra in cavitatea subterana brusc si da impresia ca e inghitita de pamant.

Accidentele rutiere din zona nu au avut victime

Mai exista poduri naturale in Franta si in SUA, dar singurul din lume deschis traficului rutier e cel de la Ponoarele. La Podul lui Dumnezeu s-au produs accidente rutiere, dar niciodata nu au fost victime omenesti. In apropiere se afla o padure de liliac salbatic, monument al naturii.

Sursa: Libertatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.