Sarbatoarea Liliacului in Padurea Ponoarele

Dupa castani au inflorit si liliecii: "Este o anomalie". Ce spun specialistii
Sarbatoarea Liliacului in Padurea Ponoarele

Cateva mii de persoane au participat duminica la Sarbatoarea Liliacului in Padurea Ponoarele din judetul Mehedinti, padure considerata o minune a naturii, rezervatie botanica aflata la 4 km de orasul Baia de Arama, pe drumul dintre Drobeta-Turnu Severin si Targu-Jiu.

Desi liliacul nu este inca inflorit, Primaria Comunei Ponoarele a ales sa organizeze evenimentul in aceasta perioada pentru a proteja rezervatia.

Georgica Patrascu, primarul comunei Ponoarele, a declarat ca in fiecare an Sarbatoarea Liliacului aduna mii de oameni din intreaga Oltenie care vin sa vada padurea de liliac si sa ia parte la horele si jocurile populare organizate in padure.

„Sarbatoarea Liliacului a inceput de sambata seara, cand toti oamenii comunei si turistii au venit la un foc frumos de tabara si au incins o hora populara. Duminica, incepand cu orele 10:00, pe scena din padurea de liliac si-au dat concursul mai multe formatii artistice: Ansamblul profesionist Danubius al Centrului Cultural Nichita Stanescu din Drobeta-Turnu Severin, Ansamblul Liliac din comuna Vinga, judetul Arad, si as putea sa ma mandresc si eu cu ansamblul comunei noastre, numit Ansamblul „Liliac de la Ponoare”, format din dansatori si grupuri vocale, solisti vocali si instrumentisti. De asemenea, a fost prezent Ansamblul Lautarii din Chisinau, condus de Nicolae Botgros, alaturi de care au cantat indragiti interpreti de muzica populara din zona”, a spus primarul comunei Ponoarele.

Pentru organizarea Sarbatorii Liliacului, Consiliul Local Ponoarele a alocat de la bugetul propriu 25.000 lei, la care s-au adaugat alte sume venite din partea sponsorilor.

„Am dorit sa avem o manifestare pe masura pretentiilor noastre, chiar daca liliacul a inflorit doar jos, in satul Ponoarele, iar aici, in padure, este doar impupit. De fapt, oamenii care vor sa vada liliacul inflorit pot sa vina in fiecare zi de acum incolo la Ponoare. Pe undeva sunt bucuros ca nu este inflorit, pentru ca o parte din turisti sunt mai indisciplinati si dupa ce se termina sarbatoarea ramane padurea fara flori. Asta este si o strategie de organizare a sarbatorii inainte de inflorirea padurii”, a mai spus primarul Patrascu.

Rezervatia de liliac de la Ponoarele se intinde pe o suprafata de 20 ha si reprezinta unica statiune din tara conservata datorita climatului bland, cu influente submediteraneene. Cele 20 de hectare ale padurii de liliac au fost declarate monument al naturii inca din anul 1965, parte integranta din aria protejata „Geo Parcul Podisul Mehedinti”.

Speciile rare floristice laleaua neagra, visinul turcesc si altele, precum si cele faunistice vipera cu corn si broasca testoasa o impun mai mult printre rezervatiile naturale. Aici, cand liliacul infloreste in prima parte a lunii mai se asterne un covor verde colorat cu nuante de la alb la violet, care imprastie seara, dupa apusul soarelui, un parfum deosebit. In fiecare an, din 1965, se organizeaza Sarbatoarea Liliacului, dupa ce, din timpuri stravechi, locuitori de toate varstele se adunau in padure pentru a se desfata la umbra padurii de liliac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *