Nici punga nu mai e ce-a fost! Acum, se pare ca plasa in care ne tinem carnea, mezelurile sau painea ne pune sanatatea in pericol.
Vizate sunt, in special, sacosele greu bio-degradabile, care ar contine metale de genul mercurului si plumbului.
Suntem obisnuiti cu banala punga de plastic in care punem alimentele, cumparaturile, insa putini dintre noi ne intrebam din ce este facuta aceasta si, mai ales, daca este sau nu biodegradabila. Raspunsul vine de la organizatiile nonguvernamentale, dupa ce au analizat compozitia asa ziselor pungi biodegradabile. Acestea sustin ca majoritatea pungilor din comert sunt periculoase pentru mediu si, mai grav, pun in pericol viata consumatorilor.
Si asta pentru ca aceste sacose sunt produse in proportie de 98% din polietilena si 2% din aditivi care fac punga sa se faramiteze dupa o anumita perioada. Astfel, daca este aruncata la groapa de gunoi nu dispare cu totul, ci ramane poluand in continuare mediul.
Acesti aditivii sunt insa cangerigeni, spun organizatiile nonguvernamentale si nu respecta normele europene.
Specialistii straini spun ca am ajuns in aceasta situatie in lipsa unui sistem de monitorizare a pungilor. Noi nu avem inca un laborator de testare a sacoselor. Alta este situatia in Uniunea Europeana.
Producatorii romani de pungi resping toate acuzatiile. Adica marfa lor nu este periculoasa, nici daca tinem mancarea in ea, nici daca ajunge in sol si in panza freatica.
Anual, pe piata romaneasca ajung peste 1.300.000 de tone de ambalaje, care ulterior se transforma in deseuri. Mai usor sau mai greu.
Sursa: Stirile PRO TV