Pungile cu aditivi cancerigeni invadeaza piata

Piata din Romania este invadata de sacose din polietilena (PE) cu aditivi care contin metale grele cu efecte CMB (carcinogen, mutagen, bioacumulativ), avertizeaza organizatiile Agent Green si Salvati Delta, care cer ca sacosele care nu sunt biodegradabile sa fie supuse Eco Taxei.

 Conform evaluarilor Asociatiei „European Bioplastics”, care sprijina introducerea materialelor biodegradabile pe piata, materialele oxodegradabile contin compusi metalici catalogati a fi substante periculoase conform Directivei Europene 67/548/EEC (de exemplu, cobalt). Astfel, in Romania sacosele oxodegradabile sunt imprimate cu texte ce reprezinta publicitate inselatoare, precum „biodegradabile” sau „oxo-biodegradabile” si nu sunt supuse Eco Taxei, desi nu sunt biodegradabile 100%. Normativa europeana EN 13432 stabileste standardele pentru materialele biodegradabile si compostabile. Aceste sacose nu intra in categoria biodegradabile, fiind realizate de fapt tot din plastic conventional (PE) in procent de 98%. 

In plina discutie despre Eco Taxa introdusa la 1 ianuarie 2009, majoritatea sacoselor oferite cumparatorilor nu reprezinta solutia pentru un mediu mai curat. Sacosele oxodegradabile contin aditivi care declanseaza dezintegrarea plasticului in fragmente mai mici, care vor continua sa reziste in mediu si in care se gasesc in continuare metale grele cu efecte CMB. Pana in prezent, niciun material oxodegradabil nu a indeplinit standardele de biodegradabilitate si de compostabilitate conform standardului EN 13432.

„Trebuie sa reducem impactul asupra mediului generat de plastic, ceea ce inseamna ca trebuie sa avem standarde. Romania trebuie sa decida ce inseamna sa scada impactul, plastic sau materiale biodegradabile. Astfel, e nevoie de standarde intelese si de industrie si de consummator, standarde care sa explice ce e mai bun pentru mediu si sanatatea oamenilor”, a declarat Marco Versari, expert in biodegradabilitatea si compostabilitate. 

„Entuziasmul datorat introducerii Eco Taxei a trecut imediat ce am descoperit ca piata este invadata de pungi care contin aditivi cu elemente cancerigene, mutagene si care se acumuleaza in organisme. Culmea este ca acestea sunt vandute drept biodegradabile, desi sunt mai daunatoare chiar si decat plasticul obisnuit din cauza metalelor grele din acesti aditivi. Acesti aditivi mai au proprietatea de a declansa dezintegrarea plasticului si deci ar afecta si produsele fabricate din plastic reciclat”, a spus Gabriel Paun, Agent Green.

S-a demonstrat prin studii de caz ca materialele oxo-degradabile se pot fragmenta in particule foarte mici dupa expunerea la raze ultraviolete sau la caldura uscata. In orice caz, dupa fragmentare, PE este rezistent la biodegradare si procesul de degradare este lent. Astfel potentialul de a persista in mediu si de bioacumulare a metalelor grele si al fragmentelor de PE in organisme este ridicat. Astfel, materialele oxodegradabile sunt aproape similare plasticului conventional care ameninta mediul inconjurator, efectele persistand sute de ani.

„Anual peste 100.000 de animale si pasari marine mor din cauza plasticului aruncat in natura. Delta Dunarii arata uneori de parca in ea se varsa nu fluviul Dunarea, ci un rau de peturi si pungi de plastic, iar dovada stau zecile de tone de gunoi stranse de voluntarii Salvati Delta. Eco-taxa este un prim pas, iar colectarea sistematica si selectiva a plasticului, a deseurilor in general, pasul urmator absolut necesar”, a declarat Costel Popa, director Asociatia Salvati Dunarea si Delta.

Agent Green si Salvati Delta cer:

– Ministerului Mediului sa asigure respectarea legii pentru taxarea sacoselor care nu sunt compostabile si biodegradabile
– Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului sa verifice respectarea etichetarii si taxarii sacoselor si sa aplice sanctiuni pentru cazurile de publicitate inselatoare
– Parlamentului Romaniei sa adopte noua lege prin care sa se asigure ca toate sacosele care nu sunt biodegradabile si compostabile trebuie supuse la plata Eco Taxei
– ca Eco Taxa sa fie platita de consumatori pentru a reduce astfel cantitatea de sacose care ajung sa fie aruncate in mediu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *