Pungi cancerigene si mutagene pentru romani

0
358

Doua asociatii ecologice avertizeaza ca piata romaneasca este invadata de sacose „biodegradabile”, care sunt realizate in proportie de 98% din plastic si doua procente aditivi care cresc nocivitatea plasticului prin adaosul de metale grele cu elemente cancerigene si mutagene.

Gabriel Paun, reprezentantul al Agent Green, sustine ca impreuna cu Asociatia Salvati Dunarea si Delta, au verificat aproape jumatate din piata. Intr-un singur loc au fost gasite sacose cu adevarat biodegradabile, care nu erau fabricate in Romania, informeaza Adevarul.

Inscriptia „100 la suta biodegradabile” este imprimata de producatori fara nici o responsabilitate pe sacosele de plastic. Majoritatea produselor verificate fac parte din categoria sacoselor oxo-degradabile. Conform evaluarilor Asociatiei European Bioplastics, acestea contin compusi metalici precum cobaltul care sunt catalogati drept substante periculoase de catre Directiva Europeana 67/548/EEC.

Consideram ca retailerii sunt victime ale producatorilor de mase plastice, care au inventat un nou material pentru a nu plati ecotaxa„, a afirmat Gabriel Paun, care a adaugat ca, in unele cazuri, a fost gasit cobalt in cantitate de patru miligrame pe kilogram.

Directorul general Vincotte, Alina Mihaescu, a explicat in ce fel pungile oxo-degradabile dauneaza mai mult ca cele de plastic. In anumite conditii, cum ar fi expunerea la raze ultraviolete sau la caldura uscata, sacosele se dezintegreaza in fragmente mai mici, care raman in mediu. In acestea se gasesc metale grele cu efecte CMB (carcinogene, mutagene, bioacumulativ).

Autor: Laurentiu F.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.