Reprezentanti ai unor organizatii pentru protectia consumatorului din SUA propun inscriptionarea pungilor, sticlelor si cutiilor de plastic cu o serie de noi coduri, care atentioneaza clientii despre compozitia ambalajului.
Astfel, se vor transmite printr-o singura imagine informatii despre gradul de toxicitate al materialului plastic si posibilele efecte daunatoare asupra alimentelor. Codul 3 atentioneaza consumatorii ca ambalajele respective, fabricate din polivinil clorid (pvc), ii expun pe oameni la substante toxice, cei mai afectati fiind barbatii. Materialele tip pvc afecteaza hormonii masculini si calitatea spermei. Specialistii recomanda inlocuirea acestui tip de ambalaj cu foliile de plastic confectionate din polietilen. Codul 6 reprezinta un nou avertisment la care consumatorii trebuie sa fie atenti, deoarece numarul de pe ambalaj se refera la faptul ca punga de plastic este fabricata din polistiren, care, in contact cu alimentele grase, acide sau fierbinti, poate provoca o neurotoxina numita stiren. Policarbonatul, folosit atat in compozitia biberoanelor si canilor de plastic, cat si in caserolele de plastic pentru pastrarea alimentelor, este marcat cu codul 7, prin care cumparatorii sunt atentionati ca materialul chimic poate declansa producerea de Bisfenol-A, asociata cu aparitia mai multor boli, cum sunt diabetul si afectiunile cardiace. Codurile sunt prezente pe fiecare astfel de ambalaj, sub forma unui triunghi in interiorul caruia este stantata o cifra de la 1 la 7. In cazul in care ambalajul nu este etichetat, reprezentantii autoritatii pentru siguranta alimentelor recomanda romanilor sa sune firma producatoare. Ea este, de fapt, un polimer numit polietilena si are doua coduri de identificare, 2 si 4. Punga din plastic biodegradabil poarta codul 7 si se descompune in numai cateva luni. O astfel de punga ecologica, ce costa doar cu 5% mai mult fata de o punga din plastic nebiodegradabil, este un polimer al acidului polilactic, care este metabolizat de bacteriile din sol, si de aceea se considera ca nu polueaza mediul inconjurator.
Ambalajele din polietilen, cele mai sigure
Expertii sfatuiesc romanii sa caute numai produse din otel inoxidabil pentru depozitarea apei, in locul celor de plastic. Totodata, ei recomanda, in cazul mancarurilor incalzite la microunde, ca acestea sa fie acoperite cu o farfurie sau o hartie pergament care nu a fost inalbita, in schimbul foliilor de plastic, desi pe eticheta acestora este specificat faptul ca folia nu se va topi. In caz contrar, chimicalele din plastic se vor inflitra in mancare, explica acestia. Pe de alta parte, ecologistii sustin ca urmatoarele coduri sunt considerate cele mai sigure pentru depozitarea alimentelor: codurile 1, 2 si 4, utilizate pentru a stabili cantitatea de polietilen, respectiv numarul de identificare 5, pentru polipropilen. In consecinta, oamenii ar trebui sa se uite de doua ori inainte de a cumpara un produs ambalat in plastic sau o punga confectionata din acelasi material.
De la 1 ianuarie, nu se mai dau pungi gratuite
Ministrul mediului si dezvoltarii durabile, Korodi Attila, a anuntat ca va propune o lege prin care pungile din plastic nebiodegradabile, disponibile gratis la comercianti, sa fie taxate, pentru a-i face pe vanzatori sa foloseasca ambalaje alternative din materiale biodegradabile. Intre timp, taxa „eco” va fi taxata abia de la 1 ianuarie 2009, fiecare punga de plastic cumparata costand 20 de bani. De altfel, inca de pe acum, pretul unei astfel de pungi s-a dublat, de la 50 de bani ajungand la un leu. Un studiu realizat de Ministerul Mediului arata ca un roman foloseste in medie 250 de pungi din plastic anual. Durata de utilizare a fiecarei pungi este de doar 20 de minute. La nivel national, inseamna 5 miliarde de pungi, care ajung la gropile de gunoi sau aruncate pe strazi. Ca alternativa, s-a propus folosirea pungilor de hartie, care sunt reciclabile si biodegradabile. Folosirea pungilor de plastic atrage consecinte grave in lume, deoarece ucid cel putin 100.000 de pasari, balene, pescarusi si broaste testoase. Se estimeaza ca 20% din deseurile de plastic care polueaza planeta sunt, de fapt, pungi primite, gratuit, de la magazine.
Sursa: Gardianul