Recoltarea probelor de apa este aceea etapa deosebit de importanta in care se desfasoara analiza fizico-chimica a apei,findca probele recoltate trebuie sa fie reprezentative.
Recoltarea probelor de apa se face in falacoane de sticla sau polietilena cu dop inchis ermetic….vasele de recoltare trebuie spalate foarte bine pentru a fi indepartate orice urma de substante organice sau alte impuritati care ar putea duce la denaturarea probei de apa, spalarea se efectueaza cu un amestec sulfocromic si cu detergenti iar apoi se clateste din abundenta cu apa de la robinet, cu apa distilata si cu apa bidistilata pentru ca apoi in final sa se usuce.
In momentul in care realizam recoltarea probelor de apa, flaconul se va clati de vreo 2-3 ori cu apa ce urmeaza sa fie recoltata, iar apoi umplem flaconul cu apa de analiza pana la refuz, iar dopul il vom fixa in asa fel incat sa nu ramana bule de aer in interiorul vasului.
MODUL CUM SE FACE RECOLTAREA PROBELOR DE APA este in functie de sursa de apa, astfel incat:
– din reteaua de distributie apa se recolteaza dupa ce am curatat robinetul cu un tampon curat pe dinafara si pe dinauntru iar apoi o lasam sa curga aproximativ 5 min apa stagnata pe conducta;
– din rezervoarele de inmagazinare probele se vor recolta de la punctele de iesire;
– din fantani probele se recolteaza cu ajutorul pompelor; probele se pot recolta dupa o pompare de 10min. Din fantani cu extragerea apei cu galeata se executa introducand galeata la 10-30 cm si apoi turnam apa in flacoanele de recoltare.