Poluarea, mai daunatoare decat fumul de tigara

0
468

Se spune ca „Tutunul dauneaza grav sanatatii”, insa poluarea dauneaza mult mai mult.
tigare.jpg
Un studiu recent arata ca o serie de radicali liberi prezenti in atmosfera sunt substante nocive si sunt mai periculoase pentru sanatate decat fumul de tigara.Specialistii de la Universitatea Louisiana au identificat o serie de radicali liberi mai periculosi decat cei prezenti in fumul de tigara, rezultati in urma arderii biocarburantilor.
Un anumit tip de radicali liberi, dusmani de temut ai sanatatii, care nu se regasesc in fumul de tigara, bat insa recordul, in atmosfera, mai ales in zonele urbane puternic industrializate.
Se pare ca o persoana poate inhala, fara sa fumeze, cu peste trei sute de ori mai multi radicali liberi decat in cazul in care si-ar aprinde o tigara.
Considerat multa vreme de catre medici principalul vinovat in declansarea cancerului pulmonar, fumul de tigara, care contine totusi peste 4.000 de compusi chimici periculosi, printre care si radicali liberi, este, surprinzator, clasat acum pe locul al doilea.
Radicalii liberi identificati de curand de specialistii din Louisiana sunt mult mai periculosi decat cei prezenti in fumul de tigara ori rezultati in urma arderii biocarburantilor, deoarece acestia din urma dispar odata cu sursa din care provin.
Studiul arata ca noua clasa de poluanti este diferita de radicalii liberi cunoscuti pana acum, prin faptul ca ei pot ramane timp indelungat in atmosfera si pot pluti pe distante foarte mari.
Mai periculosi chiar decat particulele de metale grele, dintre care amintim cuprul sau fierul, noii radicali liberi, odata ajunsi in plamani, lasa urme comparabile cu cele ale fumului de tigara inhalat de un fumator inrait.
Actiunea radicalilor liberi „traditionali” poate fi contracarata printr-un consum marit de vitamine ce provin din alimente naturale, fructe si legume, sustin specialistii, insa „noua generatie” se pare ca, deocamdata, nu are antidot.
In fiecare celula a corpului uman se formeaza zilnic peste 10.000 de radicali liberi, dintre care cei mai periculosi sunt asa-zisii radicali de oxigen.
Acestia ataca grasimile din organism reprezinta primul pas spre ateroscleroza, iar detergentii sau gazele de esapament accelereaza distrugerea tesuturilor.


Sursa: Ziare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.