Realitatea.NET a discutat cu unul dintre elevii olimpici din Bucuresti despre dependenta de plastic si despre impactul acestuia asupra mediului. Stefan Timiras, un elev in clasa a X-a la Colegiul National Sfantul Sava din Bucuresti considera ca plasticul e daunator mediului, dar nu isi poate imagina viata fara telefon mobil, mp3 player sau PC. El spune insa ca „este ok sa detii obiecte din plastic daca stii cum trebuie sa le reciclezi”.
Suntem inconjurati de obiecte din plastic. Cum crezi ca s-a ajuns aici?
Stefan: Da, din nefericire, plasticul exista pretutindeni – chiar si in natura. Versatilitatea acestui material l-a facut atat de raspandit. De exemplu, tipuri de plastic precum nailonul, polietilena au dezvoltat productia de bunuri precum filmele fotografice, ciorapii. Sa nu uitam si ca teflonul (materialul cu care sunt acoperite vase precum tigaile, de exemplu) este extrem de important datorita faptului ca se curata usor.
Cat de dependenti sunt tinerii de obiectele din plastic? Care sunt cele mai utilizate obiecte din plastic?
Stefan: Aproape toate obiectele folosite de tineri sunt din plastic. De exemplu, electronice precum iPod-urile, consolele de jocuri video sau chiar telefoanele mobile sunt, in opinia mea, obiecte din plastic foarte folosite. Daca aruncam o privire in orice casa, cred ca mai mult de jumatate dintre obiectele din aceasta sunt din plastic.
Cum crezi ca e afectat mediu inconjurator de obiectele din plastic?
Stefan: Problema este ca plasticul se descompune extrem de greu – acest dezavantaj se datoreaza legaturilor din el care il fac atat de durabil. Atunci cand se descompune, emana substante toxice, precum metanul sau dioxidul de carbon.
Cu ce crezi ca ar putea fi inlocuit plasticul? Care crezi ca este solutia pentru stoparea poluarii mediului?
Stefan: Cred ca plasticul va fi foarte greu de inlocuit si este destul de greu de imaginat un material care il va putea „detrona”. Totusi, cercetatorii au inceput sa amestece plasticul cu diverse substante organice, precum amidonul, pentru a-l face biodegradabil. Ideea este ca, in contact cu apa si la caldura, aceste materiale schimba structura plasticului, facandu-l astfel mai usor de digerat pentru anumite microorganisme. In opinia mea, incet-incet, cercetatorii vor sintetiza substante care vor minimiza cantitatea de factori poluanti emanati de plastic in descompunere.
Ai renunta la mp3-player-ul tau doar pentru ca e din plastic? Sau la tastatura computerului? Sau la consola de jocuri?
Stefan: Interesanta intrebare. Totusi, raspunsul cred ca este „nu”. In opinia mea, este ok sa detii obiecte din plastic daca stii cum trebuie sa le reciclezi.
„Plasticele sunt cele mai versatile materiale inventate vreodata. Intr-adevar, cuvantul „plastic”, provenit din grecescul plastikos, care inseamna mulaj sau forma, a ajuns sa fie folosit pentru a descrie orice material adaptabil sau flexibil. De la crearea primului plastic sintetic, dezvoltat pentru a inlocui fildesul in anii 1860, multe tipuri de plastic, cum ar fi nailonul, polietilena si teflonul, au revolutionat productia de bunuri cum ar fi filmele fotografice, ciorapii si caroseriile de masini. Desi plasticele isi gasesc din ce in ce mai multe aplicatii, au aparut probleme de mediu cauzate de folosirea si aruncarea lor, majoritatea plasticelor nefiind biodegradabile” a scris Stefan Timiras intr-un proiect pe care urmeaza sa il predea la ora de chimie.
Sursa: Realitatea TV