Biohumusul si vermicultura

Biohumus

Cum scapam de deseuri organice

Suntem siguri ca pescarii vor fi primii entuziasmati de o ferma de rame. Viermicultura trebuie privita ca o metoda fiabila, suta la suta ecologica, de a scapa de deseurile care pe zi ce trece sunt tot mai multe si afecteaza grav mediul inconjurator. Prelucrarea deseurilor organice menajere, din agricultura si din diverse ramuri ale industriei este o problema actuala si de perspectiva. Drept transformator al deseurilor organice este rama. Rama rosie foloseste in procesul de hranire deseuri organice, care au trecut etapele procesului de fermentare. Tehnologia cultivarii ramelor nu este un proces complicat. Trebuie insa sa se respecte urmatoarele etape: pregatirea stratului nutritiv, formarea parcelelor, lojelor, sectoarelor, gramezilor, plasarea in substrat a ramelor si transferul lor pe parcursul procesului bioconversiei in sectoare noi si colectarea biohumusului.

Avantaje

Biohumusul obtinut este uscat, cernut in saci de polietilena si comercializat. Dintr-o tona de deseuri organice, pe parcursul a sase luni se pot obtine 500-600 kilograme de biohumus. O parte din rame pot fi comercializate la pescari sau la magazinele de ustensile de pescuit.

Infiintarea fermei

Substratul nutritiv de baza poate fi alcatuit din dejectiile animalelor, dupa fermentare. Dejectiile care nu au fost supuse fermentarii (cu exceptia celor de iepure), nu pot fi folosite in calitate de substrat nutritiv. Pentru gospodariile medii, dimensiunile constituie un 1 m latime si 30 m lungime, in care grosimea stratului trebuie sa fie de 25-35 cm (vara) si 35-45 cm (iarna). Sectoarele se impart in loje de un metru latime si doi metri lugime. Ele pot fi situate la suprafata solului, pe suprafete asfaltate, putin inclinate, sau pe suprafete de pe care s-a inlaturat stratul afanat. Grosimea stratului nutritiv nu trebuie sa depaseasca 50 cm.
Inainte de plasarea ramelor, substratul se stropeste abundent. Plasarea ramelor se efectueaza ziua, deoarece sub influenta luminii ele se ascund repede in substrat. Pe parcursul procesului tehnologic de prelucrare a deseurilor organice trebuie tinut cont de respectarea cerintelor expuse mai sus. Daca intr-o loje au fost plasate intre 30.000 si 100.000 rame, atunci procesul de prelucrare dureaza sase luni de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *