Apa minerala cu hormoni

Apa minerala comercializata in sticle din material plastic contine de doua ori mai multi hormoni (feminini sau masculini), comparativ cu apa de la robinet, sustine un studiu coordonat de doi toxicologi germani, citati intr-un articol publicat recent in Le Figaro.
apa minerala
Materialul plastic din care sunt facute sticlele elibereaza in apa minerala ceea ce specialistii numesc pertubatori endocrini, substante chimice banuite ca afecteaza in cazul consumatorilor functiile sexuale si de reproducere. Studiul este coordonat de doi cercetatori germani si a fost publicat in revista Environmental Science and Polluation Research. Martin Wagner si Jorg Oehlman, toxicologi la Universitatea Goethe, au ales 20 de ambalaje din plastic pentru ape minerale comercializate in Germania. Toate aceste ambalaje contin polietilena tereftalat (PET). Din acest material plastic sunt facute sticlele pentru bauturi carbogazoase, alcoolice, ulei comestibil etc. De asemenea, tapeteaza in interior cutiile din aluminiu in care se comercializeaza numeroase racoritoare. PET-ul asigura transparenta ambalajului, rezistenta la socuri, greutate mica, impermeabilitate la apa, gaze, mirosuri.

SI „TARIILE”, SI BEREAx
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, apreciaza demersul celor doi specialisti germani, decla-rand, la randul sau, ca s-a ocupat intens de modul in care substantele chimice din ambalajele de plastic trec in apele minerale si in alte bauturi. „Concluziile la care am ajuns sunt ingrijoratoare. Substantele eliberate in apa sunt implicate in dezvoltarea de cancere, de tulburari endocrine. Mai afectate sunt fetele la pubertate, care la maturitate pot fi diagnosticate cu cancer genital sau mamar.” Studiile intreprinse de profesorul roman demonstreaza ca aceste substante periculoase pentru sanatate sunt extrase din ambalajele din plastic si trec in apa minerala, mai ales daca aceasta a fost tinuta la caldura. Din pacate, nu doar apa minerala din sticlele de material plastic este „viciata”, ci si alcoolul, racoritoarele, adica toate bauturile ambalate in plastic. „Cele mai multe substante chimice din ambalaje se gasesc in vin, -tarii-, dar mai ales in berea din sticlele din plastic. Este motivul pentru care este recomandat sa evitam bauturile din sticlele din materiale plastice”, spune profesorul Mencinicopschi.

Revenind la studiul celor doi germani, sa retinem ca ei faceau comparatia intre apa minerala imbuteliata in plastice si apa de la robinet, sustinand ca a doua este mai sanatoasa ca prima. Ceea ce nu e cazul la noi, deoarece nu mai este nici un secret ca apa de la robinetele noastre face cu greu fata exigentelor de a fi „potabila”.

„Berea, vinul, -tariile- si apa minerala comercializate in sticle de plastic pot contine substante toxice” – Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi – directorul Institutului de Cercetari Alimentare

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *