Numere de plastic

PET – (engleza) animal de casa, animal de companie. Se pare ca noi toti suntem iubitori de animale. Ne plac atat de mult incat avem zeci in jurul nostru.

Ce inseamna de fapt:

pet-1.pngPET – (PETE) – (Polyethylene terephthalate) Polietilena tereftalata. Folosire: recipiente, flacoane, fibre, izolator termic. Usor, rezistent la coroziune si reciclabil. Poate fi transformat in fibre sintetice sau folie.

pet-2.pngHDPE – (high density polyethylene) Polietilena de inalta densitate.Fabricata din petrol. Material usor reciclabil. Folosire: ambalarea detergentilor, produse de ingrijire a parului si ulei de motor, tevi de plastic, bidoane si recipienti pentru lichide, rezistent la coroziune. Se pot obtine alte ambalaje sau pungi.

pvc.pngPVC – (polyvinyl chloride) Clorura de polivinil. Folosire: conducte, jucarii, mobilier, ambalaje. Ieftin, rezistent in timp, usor de manevrat. PVC-ul este o amenintare majora pentru mediu si sanatate. Greu de reciclat, implicand costuri ridicate.

lpde.pngLDPE – (low density polyethylene) Polietilena de joasa densitate. Utilizare: in special pentru diferite ambalaje, pungi, sacose, folie. Poate fi reciclat in acelasi tip de produse.

pp.pngPP – (polipropilen) Polipropilena. Utilizare: imbracaminte, flacoane, galeti si franghii. Prin recilare se obtin fibre. Se degradeaza prin expunere directa la lumina solara, UV.

ps.pngPS – (polystyrene) Polistiren. Unul dinte cele mai folosite plasticuri. Expandat, extrudat sau spuma. O larga paleta de intrebuintare: pahare, ambalaje pentru alimente (iaurt, smantana), caserole pentru alimente, izolator termic. Este greu de reciclat, are o valoare scazuta si nu este acceptat in majoritatea centrelor de reciclare.

Derivate ale polistirenului. OPS – (oriented polystyrene) HIPS – (high impact polystyrene) XPS – (extruded polystyrene) EPS – (expanded polystyrene)

other.pngOTHER – altele (policarbonat, ABS). Orice alt tip de plastic care nu a fost mentionat. Poate fi un amestec de oricare; toate cele de mai sus sau un material plastic care nu este usor reciclabil. De evitat daca este posibil. Utilizare: o larga paleta de produse, de la CD-uri, DVD-uri pana la echipament de laborator, industria auto, carcase pentru produsele electronice si electrocasnice etc.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,161FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente