Exploatarea padurilor, industrializarea si politicile forestiere ale Uniunii Europene. Reluarea productiei de celuloza

dsfValorificarea superioara si complexa a lemnului a constituit o politica constanta in gospodarirea padurilor si dezvoltarea economiei forestiere. Romania era intre primele tari europene in productia si exportul de produse din lemn, in mod deosebit mobila, celuloza si hartie.

Politicile de exploatare si industrializare a lemnului si de comercializare trebuie promovate in concordanta cu obiectivele din pogramele Uniunii Europene.

Sunt de actualitate tehnologiile de exploatare a padurilor care sa nu afecteze solul si sa reduca la minim poluarea atmosferei. Trebuie evitata executarea operatiilor de scos-apropiat cu tractoare forestiere, in special pe senile. Este indicata extinderea instalatiilor cu cablu, pe distante scurte, medii si lungi. Se impune recuperarea resturilor de exploatare din padure si valorificarea lor prin tocare in materie prima pentru celuloza, placi aglomerate si fibrolemnoase.

Cantitati impresionante de rumegus si deseuri rezultate de la debitarea bustenilor in cherestea sunt raspandite de-a lungul apelor si drumurilor, poluand mediul, fenomen care se datoreaza lipsei unei politici de stimulare a extinderii tehnologiilor cu pierderi minime in debitarea lemnului. Scoaterea din functiune, casarea si interzicerea gaterelor cu pierderi mari in rumegus la debitare si introducerea laserului, ferastraielor panglica trebuie sa constituie o politica de economisire si valorificare a masei lemnoase. Productia de combustibili din aceste deseuri se impune si pentru protectia mediului. Pentru productia de biogaz din biomasa s-au facut cercetari intense in Romania, unele fiind brevetate ca inventii. Continuarea prin proiectarea si executia de instalatii este de actualitate.

Organizatiile patronal-profesionale Asociatia Forestierilor din Romania – A.S.F.O.R, Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania – A.P.M.R. dispun de programe si strategii pentru a se rezolva obiective importante de politica forestiera corelate cu cele ale Uniunii Europene si care vor fi adaptate la actualele conditii de criza.

Produsele industriilor de exploatare si prelucrare a lemnului si mobilei trebuie sa fie cu atentie negociate in cadrul Uniunii Europene pentru a se evita dezvoltari de capacitati ce nu vor fi competitive sau care nu vor fi acceptate pe piata Uniunii Europene.

Productia de celuloza din Romania are o indelungata traditie. Se implinesc peste o suta de ani de cand la Zarnesti, in Ardeal si la Letea, in Moldova, a inceput productia de celuloza. In toate etapele istorice aceasta ramura a economiei nationale s-a dezvoltat continuu, astfel ca, in 1989, din masa lemnoasa 3.918 mii mc, majoritatea produse secundare, deseuri etc. se valorifica superior, iar Industria Celulozei si Hartiei din Romania era pe primele locuri in Europa. In timp ce tari ca Ungaria si Polonia isi pastreaza si dezvolta industria de celuloza, in Romania, lipsind politica de interes national, prin privatizari dubioase, am ramas fara industria care a contribuit la ridicarea nivelului de educatie si cultura al poporului roman.

Reintroducerea structurii de organizare printr-un minister sau departament prin care politicile de gospodarire a padurilor avand ca prioritate protectia mediului sa fie corelate cu cele de economie forestiera trebuie reactualizata.

Membrii fondatorii ai FEDERATIEI PENTRU APARAREA PADURILOR

Dr. Ing. Mihai Ionescu, Dr. Ing. Aurel Ungur, Ing. Marcel Ionescu

Presedintele Asociatiei Proprietar de padure, Presedintele Asociatiei Patronale

Proprietarilor de Paduri Presedinte al Asociatiei Silvo-Domeniale Resita U.D.R.

din Romania, A.S.P.R. „Vulturul” – jud. Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *