Vanatul a fost refacut, atingandu-se efectivele optime in 15 ani de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial. In continuare, a fost mentinut si dezvoltat, iar Romania detine si in prezent cel mai valoros si variat vanat din Europa. Suntem membrii fondatori, activi, ai Consiliului International al Vanatorii si Conservarii Vanatului. Muzeul de vanatoare de la Posada este unicat in Europa.
A.G.V.P.S. a fost recunoscuta si reincadrata in anul 1990 de catre Consiliul International al Vanatorii si Conservarii Vanatului (C.I.C.), iar in anul 2004 a organizat cea de-a doua Adunare Generala a C.I.C.
Cu toate ca Romania este tara cea mai reprezentativa din punct de vedere al vanatului din Europa, fiind si initiatoare a infiintarii Consiliului International al Vanatorii si Conservarii Vanatului, C.I.C., sediul acestei organizatii s-a stabilit in Ungaria.
A.G.V.P.S. face parte din Confederatia Internationala de Pescuit Sportiv (C.I.P.S.O.), iar din anul 2000 s-a afiliat la Federatia Asociatiilor de Vanatori din Comunitatea Europeana (F.A.C.E.). In 2005, sub egida F.A.C.E., s-a organizat atelierul intitulat Aderarea la Uniunea Europeana si Vanatoarea, in care sunt dezbatute functionarea si politica U.E. privind conservarea naturii, vanatoarea, vanatorii si organizatiile vanatoresti.
Mentinerea economiei vanatului si a organizarii vanatorii si a pescuitului sportiv din Romania la nivel european necesita in continuare:
– modificari si completari legislative la Legea vanatorii si protectiei fondului cinegetic;
– rebonitare a capacitatii cinegetice a fondurilor de vanatoare si stabilirea efectivelor optime pentru speciile de vanat;
– mentinerea performantelor de tir vanatoresc si chinologie vanatoreasca, precum si in concursurile de pescuit sportiv;
– transmiterea de informatii despre activitatile de vanatoare si pescuit si despre continutul revistei „Vanatorul si Pescarul roman”;
– angajarea, instruirea, echiparea si dotarea personalului pentru paza fondurilor de vanatoare si de pescuit, pentru a indeplini conditiile de a exercita aceste functii cu atributii de autoritate publica.
Este necesara solutionarea, in colaborare cu organele Uniunii Europene, a unor probleme importante de politica cinegetica, dintre care amintim:
– stabilirea telului de gestionare a speciilor sau a grupelor de specii de interes vanatoresc si managementul care se impune pentru fiecare;
– reglementarea modului de practicare a vanatorii in afara zonelor strict protejate din ariile naturale, printre care parcurile naturale;
– suprafata optima a fondurilor de vanatoare;
– numarul de vanatori si normele de practicare (reciprocitate) a vanatorii in tarile din U.E.;
– legiferarile privind regimul armelor si munitiilor pentru activitatea de vanatoare si vanatori;
– practicarea corecta a vanatorii, cu respectarea traditiei vanatoresti.
Salmonicultura si pescuitul in apele de munte sunt conditionate de padure. Cei ce pazesc padurea trebuie sa fie paznici si ocrotitori si ai vanatului si ai pestelui din apele de munte. Stabilirea unor norme europene in acest scop ar fi in interesul padurii, cat si al faunei.
In cadrul politicilor Uniunii Europene, activitatile recreative in mijlocul naturii sunt promovate si, prin urmare, programe comune pentru vanatoare si pescuit sportive ar trebui pregatite si prezentate.
Membrii fondatorii ai FEDERATIEI PENTRU APARAREA PADURILOR
Dr. Ing. Mihai Ionescu, Dr. Ing. Aurel Ungur, Ing. Marcel Ionescu
Presedintele Asociatiei Proprietar de padure, Presedintele Asociatiei Patronale
Proprietarilor de Paduri Presedinte al Asociatiei Silvo-Domeniale Resita U.D.R.
din Romania, A.S.P.R. „Vulturul” – jud. Cluj