Sebes: Razboiul formaldehidei infierbanta spiritele

Mai multe asociatii ecologiste se opun deschiderii unei noi sectii la uzina Kronospan. Protestatarii spun ca ar exista o legatura directa intre functionarea instalatiei de formaldehida si inmultirea cazurilor de cancer, acuzatie respinsa de investitor. Sebesul a ajuns in centrul unui adevarat razboi al nervilor. De trei saptamani, duminica de duminica, peste 1.000 de oameni…

Citește mai departe

Planeta Bolnava

In ultima zi a lunii septembrie Zoological Society of London, ONG Global Footprint Network si Water Footprint Network au prezentat la UNESCO raportul biannual. Concluzia este destul de ingrijoratoare: in ultimii patruzeci de ani a disparut jumatate din speciile salbatice de animale de pe planeta. Raportul scoate in evidenta declinul fara precedent al biodiversitatii. Cauza:…

Citește mai departe
Care sunt semnificațile poftelor alimentare

Chimicalele din alimentatie si cosmetice ne fac vulnerabili la alergii, avertizeaza medicii

Incalzirea vremii si aparitia florilor de salcie sau a papadiilor sunt principalii factori care declanseaza alergiile de primavara. Printre primele simptome resimtite de catre persoanele alergice se numara tusea seaca, stranuturile sau conjunctivita aparuta peste noapte. Medicii baimareni arata ca in ultimii ani se confrunta cu o crestere a numarului de cazuri de persoane alergice,…

Citește mai departe

Avertisment ONU: preturile alimentelor, tot mai mari

Raportorul ONU pentru dreptul la alimentatie, Olivier De Schutter, si-a exprimat marti temerea ca urmeaza o perioada a ”preturilor alimentare ridicate si volatile” care impun raspunsuri ”mai energice” din partea statelor, informeaza AFP. Pentru De Schutter, intervievat de cotidianul Le Monde, crizele precum cea din 2008, declansata de o explozie a preturilor cerealelor, risca sa…

Citește mai departe

Rosia Montana Gold Corporation ar putea investi si in industria alimentara

Compania Rosia Montana Gold Corporation s-ar putea angaja in realizarea a trei obiective agro-alimentare in judetul Alba, respectiv un abator si o fabrica de industrializarea carnii, o fabrica de industrializarea laptelui si un centru de achizitie si prelucrare a fructelor de padure. Prefectul judetului, Gheorghe Feneser, a inaintat o solicitare ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, in…

Citește mai departe
Chimicalele din alimentatie si cosmetice ne fac vulnerabili la alergii, avertizeaza medicii

Asociatia Mondiala de Alergologie: Bolile alergice sunt in crestere si tind sa capete proportii epidemice

Asociatia Mondiala de Alergologie atrage atentia ca bolile alergice sunt in crestere si tind sa capete proportii epidemice, sunt din ce in ce mai complexe in toata lumea, a subliniat joi, intr-o conferinta de presa, medicul Camelia Berghea. Potrivit medicului alergolog, cei mai afectati sunt copiii si adultii tineri, iar intre factorii care duc la…

Citește mai departe
China afirm? c? va depune mai multe eforturi pentru combaterea polu?rii

Satele cancerului din China. Cum traiesc oamenii in zonele cu cele mai numeroase cazuri de cancer

La inceputul acestui an, autoritatile din China au recunoscut existenta „satelor cancerului”, dupa mai multi ani de la aparitia unor informatii cu privire la depasirea numarul mediu de cazuri in anumite regiuni deosebit de poluate din tara. Expresia „satele cancerului” nu fusese folosita pana atunci de autoritati, insa acestea au cedat in final in urma…

Citește mai departe

Este planeta cuprinsa de un haos climateric?

De decenii intregi, oamenii de stiinta vorbesc despre schimbarile climaterice de pe planeta noastra, totul culminand cu consacrarea unui nou concept, acela de incalzire globala. Aceasta ar fi vinovata de masive inundatii, de temperaturi extreme, de secete indelungate, de incendii devastatoare etc. Se pierde din vedere ca aceste fenomene exista de cand lumea. Joaca de-a…

Citește mai departe

Formele asociative din agricultura pot contribui la dezvoltarea durabila a spatiului rural

Asociatia Fermierilor din Horticultura si Productie Vegetala AGROARGES are, printre multele obiective ale sale, si acela de promovare a intereselor comune ale fermierilor din sectorul pomicol, legumicol, viticol, floricol, cultura cerealelor si a plantelor tehnice, de a propune masuri si politici pentru imbunatatirea eficientei economice in domeniul agricol si care sa vina in sprijinul fermierilor…

Citește mai departe

Cercetator roman: defrisarile masive de paduri au fost mana cereascaa pentru Delta Dunarii

Liviu Giosan, cercetator la „Woods Hole Oceanographic Institute” in Statele Unite, lanseaza o ipoteza soc: actiunea, adesea salbatica, a omului asupra mediului inconjurator a sporit dimensiunile si biodiversitatea unuia dintre cele mai frumoase locuri din Europa, aflat pe teritoriul Romaniei. Actiunea omului asupra Deltei Dunarii nu a fost intotdeauna negativa. Defrisari masive pentru a face…

Citește mai departe

Patriarhia Ecumenica a organizat o intalnire internationala despre mediu pe Insula Halki

Patriarhia Ecumenica a organizat o intalnire internationala despre mediu pe Insula Halki (Heibeliada) intre 18 si 20 iunie 2012. La aceasta conferinta au participat personalitati teologice si stiintifice din intreaga lume, care au discutat problema mediului in context teologic. Printre acestia amintim Dr. Paul LeBlanc, de la UniversitateaSouthern New Hampshire, Dr. John Chryssavgis, Arhidiacon al…

Citește mai departe

90% din limbile pamantului risca sa dispara pana la sfarsitul acestui secol

Oamenii de stiinta avertizeaza ca daca nu se vor lua masuri pentru protejarea mediilor amenintate, multe din limbile de pe glob vor disparea. Cercetatorii de la Universitatea Penn State au ajuns la concluzia ca industrializarea zonelor “salbatice” cauzeaza disparitia limbilor intr-un ritm ingrijorator. Expertii estimeaza ca pana la sfarsitul acestui secol, intre 50 si 90%…

Citește mai departe

Oceanul Arctic s-ar putea afla la originea emisiilor de gaze cu efect de sera!

Suprafata Oceanului Arctic s-ar putea afla la originea emisiilor de metan, un important gaz cu efect de sera, potrivit unui studiu realizat de expertii in clima, publicat duminica in Nature Geoscience, informeaza AFP. Cu ocazia mai multor misiuni, cercetatorii au masurat concentratiile atmosferice de metan din teritoriile arctice de pana la 82 de grade latitudine…

Citește mai departe

Fusul lui Gandhi toarce in soare

Depanatoarea traditionala a indienilor a fost transformata intr-un dispozitiv unic, care invarteste ata cu ajutorul energiei solare. Vartelnita lui Mahatma Gandhi, simbolul eliberarii de sub imperialismul britanic, s-a transformat in simbolul luptei impotriva schimbarilor climatice. Reprezentantii Institutului Mahatma pentru Industrializarea Rurala (IMIR) din India au dezvoltat un dispozitiv unic prin care intentioneaza sa creasca gradul…

Citește mai departe

Citarum, raul cel mai poluat din lume

Apele raului Citarum, care se afla in apropiere de Djakarta, capitala Indoneziei, sunt cele mai poluate de pe glob. Peste 500 de fabrici isi deverseaza in acest rau deseurile care, in mare parte, sunt formate din substante chimice folosite la tratarea materialelor textile pe care le produc. Nu numai aceste deseuri fac din Citarum cel…

Citește mai departe

GAZO-MAR Resursele de gaz natural si zonele maritime din Estul Europei Marea Baltica, Marea Neagra, Marea Mediterana

Seminarul „GAZO-MAR Resursele de gaz natural si zonele maritime din Estul Europei area Baltica, Marea Neagra, Marea Mediterana” Nu reprezinta o noutate faptul ca mare parte a problemelor de ordin economic, social si politic existente in prezent la nivel mondial, au un numitor comun si anume industrializarea accelerata din ultimul secol. In acest sens, putem…

Citește mai departe

Exploatarea padurilor, industrializarea si politicile forestiere ale Uniunii Europene. Reluarea productiei de celuloza

Valorificarea superioara si complexa a lemnului a constituit o politica constanta in gospodarirea padurilor si dezvoltarea economiei forestiere. Romania era intre primele tari europene in productia si exportul de produse din lemn, in mod deosebit mobila, celuloza si hartie. Politicile de exploatare si industrializare a lemnului si de comercializare trebuie promovate in concordanta cu obiectivele…

Citește mai departe

Cercetarea stiintifica si un Institut European pentru Paduri, Mediu si Fauna in Romania. Reforma invatamantului silvic superior

Programul de Guvernare 2009-2012 privind „Agricultura si dezvoltarea rurala” nu cuprinde teme privind cercetarea stiintifica pentru paduri si nici in capitolul „Cercetarea stiintifica, dezvoltarea si inovarea”. Pana in 1990, la realizarile obtinute in gospodarirea padurilor, o contributie esentiala au avut cercetarea stiintifica si invatamantul. Scolile romanesti de silvicultura, recunoscute pe plan european, erau prezente si…

Citește mai departe

Reforma administrarii padurilor pe criterii de profesionalism si depolitizare – conditie esentiala pentru salvarea lor

Pentru circa 30 % din suprafata tarii, reprezentand padurile si vegetatia forestiera, din totalul de aproximativ 500.000 personal din administratie, jandarmerie, politie, situatii de urgenta, servicii speciale s.a., personalul silvic din institutiile de stat este constituit din 320 persoane, inclusiv cei din teritoriu. Iar personalul cu atributii de paza si control al padurilor de la…

Citește mai departe
O zi fara carne, miscarea globala vine in Romania!

Carnea bio, o necunoscuta pentru tara noastra

In timp ce tarile dezvoltate se axeaza pe productia de carne ecologica, in Romania, acest segment lipseste cu desavarsire.In Romania nu exista decat o asociatie specializata pe cresterea animalelor pentru carne bio. Prin urmare, productia este aproape zero. Carnea de pe piata romaneasca se obtine de la animale crescute in sistem conventional, si nu ecologic…

Citește mai departe

    O lingurita de sare in 2000 de ani

    Exploaterea intensa a zacamantului de la Ocnele Mari a venit odata cu industrializarea fortata a Romaniei din era comunista. Salina de la Ocnele Mari aproviziona cu materie prima combinatele chimice de la Govora si Ramnicu Valcea. Zacamantul de sare de la Ocnele Mari este estimat la noua miliarde de tone, dar numai 50 de milioane…

    Citește mai departe

    Poluarea aerului

    Aerul pe care il inspiram este parte din atmosfera, amestecul de gaze ce acopera globul pamantesc. Acest amestec de gaze asigura viata pe pamant si ne protejeaza de razele daunatoare ale Soarelui. Atmosfera este formata din circa 10 gaze diferite, in mare parte azot (78%) si oxigen (21%). Acel 1% ramas este format din argon,…

    Citește mai departe

    Comisia Europeana si World Wide Fund sustin pasunatul din Maramures

    Cativa fermieri din Maramures primesc in sfarsit ajutor financiar pentru exploatarea ecologica a terenurilor agricole. Pentru ca statul nu a reusit sa sustina fermierii mici din zonele tarii cu valoare naturala ridicata, WWF promoveaza un sistem inovator de pasunat. Multi dintre fermierii din Maramures de-abia supravietuiesc, potrivit reprezentantilor WWF. Peisajul aparte si biodiversitatea acestuia depind…

    Citește mai departe