China suspenda reimpaduririle de teama foametei

0
353

Teama de o potentiala foamete a facut guvernul chinez sa suspende reimpadurirea terenurilor arabile cu productivitate redusa. Sacrificarea unui proiect ecologic vital scoate in evidenta dificultatea sarcinii de a hrani cea mai mare populatie a lumii, pe masura ce orasele se extind peste terenurile arabile si rezidentii consuma mai multa carne si legume.terase

Lu Xinshe, oficial de rang inalt din cadrul ministerului pamantului si resurselor, a spus ca tara se chinuie sa pastreze „linia rosie” de 120 de milioane de hectare care sunt considerate minimul necesar pentru autosuficienta in asigurarea hranei. Cum industrializarea acapareaza din terenul cultivabil, el a spus ca guvernul va suspenda planurile de redare catre natura a terenului arabil.

Orice problema cu productia de hrana cauzeaza neliniste intr-o tara in care batranii inca isi amintesc foametea devastatoare de la inceputul anilor „60, cand au murit intre 15 si 40 de milioane de oameni. Insa decizia de a suspenda multe programe de mediu ar putea avea un efect invers, intrucat guvernul compensa fermerii din nordul si vestul Chinei care renuntau la terenurile lor pentru proiectele de combatere a desertificarii si lipsei de apa. De asemenea, plantarea de copaci a ajutat tara sa-si compenseze cresterea emisiilor de CO2.

Dar hrana este prioritatea imediata. La sfarsitul anului trecut, suprafata terenului arabil din China era cu mai putin de 1% deasupra „liniei rosii”. In conditiile cresterii globale a pretului hranei, companiile chineze au cumparat drepturi de a exploata terenuri din Filipine, Laos, Rusia si Kazahstan si au investit in culturi pentru biocombustibili in Zambia si Congo.

Se estimeaza ca in prezent sunt 1 milion de fermieri chinezi in Africa, dar guvernul doreste autosuficienta, ceea ce necesita o productie de 500 de milioane de tone de cereale pe an. Pentru a mentine acest nivel, primul ministru Wen Jibao a spus ca statul va creste cheltuielile pentru agricultura cu 20% si a cerut recomandari de noi zone in care se pot extinde recoltele. Printre zonele sugerate se afla si regiunea protejata Sanjiang, din Heilongjiang.

Industrializarea accelerata a provinciei Xinjiang va reduce si mai mult productia de hrana, restrangand optiunile guvernului. In aceste conditii, folosirea cantitatilor mari de ingrasaminte si a OMG-urilor se estimeaza ca va fi din ce in ce mai raspandita intr-o tara in care o cincime din culturile de orez sunt deja hibride.

Sursa: Infomediu Europa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.