Summit-ul Natiunilor Unite de la Copenhaga din aceste zile demonstreaza o data in plus atat gravitatea si complexitatea problemelor pe care le are de infruntat civilizatia umana o data cu incalzirea globala, cat si necesitatea luarii neintarziate a unor masuri energice de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si de protejare a mediului.
In perioada comunista, Romania s-a remarcat prin agresiuni sistematice si de mare amploare asupra naturii supuse fara nici o retinere comandamentelor economiei planificate. Industrializarea si agricultura comuniste nu au avut in vedere ratiuni ecologiste astfel ca orasele au cazut victima marilor poluatori industriali, iar zone intinse din ceea ce ar fi trebuit sa fie arii protejate au fost transformate in teritorii agricole. Mediul si sufletele oamenilor au fost adanc lovite fara scrupule timp de patru decenii.
Din pacate, in ultimii 20 de ani iresponsabilitatea partidului unic cu efecte dezastruoase asupra mediului a fost inlocuita de indiferenta si bun plac atat la nivel central cat si local. Preocuparea insotita de masuri eficiente ale autoritatilor fata de problemele de mediu a intarziat sa se faca simtita prin masuri concrete de protejare a mediului.
In complicitate cu administratia de stat a inceput un masacru de proportii asupra padurilor; Delta Dunarii a cazut prada arbitrariului si abuzurilor nenumarate inclusiv in ariile protejate; in timp ce tarile vecine interzic prin lege exploatarile miniere care utilizeaza cianuri Romania se pregateste sa demareze un amplu proiect minier la Rosia Montana care ar afecta in mod dramatic mediul; spatiile verzi au fost dramatic reduse in multe orase, indeosebi in Bucuresti unde au scazut cu 50%; capitala se mentine printre cele mai poluate orase europene astfel ca, anual, cca 10.000 de bucuresteni mor din cauza afectiunilor generate de poluarea masiva din oras[1]. Romania a fost data in judecata de Comisia Europeana pentru omisiuni repetate de a se conforma la legislatia europeana pentru protejarea pasarilor salbatice[2] iar lista unor astfel de exemple poate continua pe numeroase pagini.
Este asadar absolut necesara o noua abordare la nivel politic, care sa puna accent pe luarea rapida a unor masuri eficiente de protectie a mediului in Romania.
Partidul Verde din Romania, membru al Verzilor Europeni, sustine implementarea unor politici verzi si isi reafirma disponibilitatea de a sprijini autoritatile din Romania la elaborarea si implementarea acestora.
Parlamentul danez, spre exemplu, nu adopta nici o lege cu privire la mediu fara avizul consultativ al Verzilor din Danemarca.
Adresam un apel catre Parlament, Guvern si Presedintie sa includa in lista prioritatilor imediate acele masuri de natura sa depolueze Romania.
Sansa istorica a Summit-ului de la Copenhaga de a realiza un nou tratat privind reducerile emisiilor de gaze cu efect de sera speram ca va fi fructificata si urmata apoi de respectarea standardelor stabilite.
Prin aceasta actiune ne raliem manifestarilor organizate astazi, 12 decembrie 2009, de catre Verzii Europeni in numeroase capitale pentru sustinerea unui nou tratat energic si eficient la Copenhaga care sa inlature riscul unei incalziri globale incontrolabile si care sa mentina echilibrul climatic pentru generatiile viitoare.