Avertisment ONU: preturile alimentelor, tot mai mari

0
478
Conferinta ONU pe tema climei de la Doha s-a incheiat cu un acord care salveaza protocolul de la Kyoto
Avertisment ONU: preturile alimentelor, tot mai mari
Avertisment ONU: preturile alimentelor, tot mai mari

Raportorul ONU pentru dreptul la alimentatie, Olivier De Schutter, si-a exprimat marti temerea ca urmeaza o perioada a ”preturilor alimentare ridicate si volatile” care impun raspunsuri ”mai energice” din partea statelor, informeaza AFP.
Pentru De Schutter, intervievat de cotidianul Le Monde, crizele precum cea din 2008, declansata de o explozie a preturilor cerealelor, risca sa se repete cu atat mai mult cu cat ”factorii structurali ai dezechilibrului persista”, printre care ”cresterea consumului de proteine animale si de agrocarburant”, precum si ”incapacitatea noastra de a trata problema risipei” in sistemele agroalimentare.

Facand bilantul celor doua mandate ale sale, De Schutter estimeaza ca ”modelul agricol bazat pe ingrasaminte si pesticide si dependent de industrializarea impinsa tot mai departe a agriculturii este gata sa-si dea sufletul” si sustine necesitatea unei ”schimbari a directiei spre agroecologie”.

El critica Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), ”singura (dintre marile organizatii internationale) care nu si-a schimbat orientarea spre recunoasterea necesitatii ca fiecare tara sa-si asigure propria productie alimentara”.

Pentru a combate foametea si malnutritia, raportorul ”nu mai crede ca trebuie asteptat decat ca guvernele sa actioneze ele insele: blocajele sunt prea numeroase, presiunile prea reale si actorii care obstructioneaza schimbarea prea puternici”.

Dupa sase ani si doua mandate, Olivier De Schutter cedeaza miercuri locul unei universitare turce, Hilal Elver, specialista in probleme de mediu si drepturi umane, profesoara si cercetatoare la Universitatea din Santa Barbara (statul american California).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.