Oamenii de stiinta avertizeaza ca daca nu se vor lua masuri pentru protejarea mediilor amenintate, multe din limbile de pe glob vor disparea.
Cercetatorii de la Universitatea Penn State au ajuns la concluzia ca industrializarea zonelor “salbatice” cauzeaza disparitia limbilor intr-un ritm ingrijorator.
Expertii estimeaza ca pana la sfarsitul acestui secol, intre 50 si 90% din limbile din lume ar putea sa dispara, ceea ce va cauza si pierderea istoriei si culturii specific acestora.
“In momentul in care diversitatea lingvistica dispare, odata cu ea se pierd si grupuri mici cu economii traditionale. Am analizat regiunile recunoscute pentru conservarea biodiversitatii si am calculat diversitatea lingvistica, pentru a putea intelege o parte importanta a dimensiunii umane din aceste regiuni. Astfel, am constatat faptul ca limbile indigene sunt inlocuite de cele asociate cu o economie industriala moderna. Au loc insa si alte schimbari, precum introducerea unor echipamente moderne cu termeni specifici. De exemplu, drujbele”, a declarat Dr. Gorenflo, de la Universitatea Penn State.
Studiile au aratat ca 70% dintre limbi se afla in partile cu o biodiversitate ridicata – cele mai amenintate locatii de pe Pamant – sau in zone salbatice.
La un ritm de disparitie a speciilor de 1000 de ori mai rapid decat oricare altul din istorie, expertii prevad un viitor sumbru pentru multe din dialectele de pe glob.