Acestea vor fi acordate sub forma de plati directe, pe an si pe hectar, calculate in functie de forma de relief: campie, deal sau munte. Fondurile pot fi accesate prin Masura 221, pana la data de 31 mai.
Proiectele finantate prin Masura 221 pot include lucrari care sa previna pagubele produse de factorii naturali daunatori, sa reduca eroziunea solurilor, sa poata imbunatati capacitatea de retentie a apei si sa poata creste calitatea aerului. De asemenea, pot asigura producerea de biomasa, inclusiv masa lemnoasa de calitate, prin mentinerea sau, dupa caz, cresterea biodiversitatii. Totodata, se poate asigura si impadurirea terenurilor agricole din jurul oraselor numai cu conditia respectarii cerintelor specifice ale acestei masuri de finantare. Pot fi impadurite inclusiv terenurile care contin soluri nisipoase sau mobile, terenurile din luncile raurilor, dar si cele afectate de eroziune sau desertificare.
Beneficiarii fondurilor europene nerambursabile acordate prin aceasta masura de investitii pot fi persoanele fizice, inclusiv persoanele fizice autorizate, persoanele juridice, grupurile sau asociatiile de persoane fizice sau juridice, precum si autoritatile publice locale detinatoare de teren agricol. Pentru ca un potential beneficiar sa isi poata realiza o astfel de plantatie forestiera, trebuie sa detina parcele agricole cu o suprafata mai mare de 0,5 hectare. Apoi, fermierul va intocmi un proiect de impadurire, pe care il va depune la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Caras-Severin.