Cercetare pentru alimente sanatoase fara E-uri

Iubitorii de produse dulci naturale pot fi fericiti. Din 2011 vor avea pe piata trei noi produse, in care nu se vor adauga aditivi alimen-tari sau alte substante care sa distruga valoarea biologica a fructelor. Pentru a realiza un astfel de produs, o echipa de 10 cercetatori va munci pentru a da reteta perfecta.produse naturale

Proiectul de cercetare a fost initiat cu ajutorul fondurilor structurale. Firma producatoare a realizat un dosar de participare la concurs impreuna cu Institutul de Cer-cetare si Dezvoltare pentru Industrializarea si Marketingul Produselor Horticole „HORTING” Bucuresti. Aceasta etapa a fost una foarte grea, pentru ca, spre deosebire de alte astfel de competitii, a fost necesara realizarea unui plan de afaceri din care sa reiasa ca produsul realizat este competitiv pe piata.

De altfel, concursul de proiecte se numeste „Cercetare-dezvoltare in parteneriat intre universitati/institute de cerce-tare-dezvoltare si intreprinderi in vederea obtinerii de rezultate aplicabile in economie” si s-a desfasurat sub patronajul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica(ANCS).

CONCURS DE PROIECTE
Ideea de a participa la acest proiect a venit simplu. Bibiana Stanciulov a observat ca romanii sunt din ce in ce mai atenti la ceea ce mananca si sunt in cautare de alimente care sa aiba si gust, dar care sa fie mai ales benefice pentru sanatate. Dupa succesul pe care l-a avut cu magiunul de Topoloveni s-a gandit sa mai scoata pe piata si alte produse cu efecte benefice asupra sanatatii, care sa nu contina nimic altceva in afara de fructe.

Ideea a prins si mai bine contur o data cu concursul de proiecte al ANCS. Asa ca a apelat la Institutul Horting pentru a realiza produsele. Nu a putut face acest lucru in fabrica, pentru ca noile alimente trebuie sa nu aiba aditivi alimentari, zahar sau alte adaosuri care ar distruge valorile nutritive ale fructelor.

De asemenea, nici procesul de productie nu trebuie sa omoare fructele si vitaminele. Asa ca a discutat cu cercetatorii de la Horting si acestia au fost de acord sa participe la acest proiect, mai ales ca nu sunt in Romania multe firme din industria alimentara care sa doreasca realizarea de produse sanatoase si na-turale.

In trecut, au apelat la serviciile lor producatori de ketchup, care dupa ce au vazut cate costuri implica realizarea unui produs fara amidon sau aditivi alimentari au renuntat. Este mult mai simplu sa scoti pe piata un aliment plin de aditivi si sa ii pui o eticheta frumoasa.

TESTE
Conducatoarea proiectului de cercetare este Mi-runa Bibicu. In echipa cu care va lucra vor in-tra si trei persoane din cadrul firmei care va produce in final alimentele. Scopul ei nu este numai reali-za-rea celor trei produse.

Astfel, ei vor sti cum sa implementeze sistemul care este necesar pentru realizarea unor produse de inalta calitate. Cercetatorii de la Institutul Horting vor munci cateva luni facand incercari. Perioada cea mai efervescenta va fi cea a recoltei, cand vor trebui sa amestece mai multe soiuri din diferite fructe pentru a realiza un produs care sa aiba gust si as-pect placut fara sa fie nevoie de aditivi alimentari.

Bibiana Stanciulov spune ca in urma acestei actiuni de cercetare nu numai firma are de castigat, ci si industria, pentru ca o mare parte din bani merg catre institut. Mai mult, pe moment va trebui sa investeasca 640.000 de euro, restul de bani fiind dati prin fonduri structurale nerambursabile. Totusi, suma investita va reveni sub forma de profit, pentru ca aceste produse vor ajunge si pe piata europeana daca vor avea succes aici.

Beneficiarul final va fi consumatorul, care va putea alege de pe raft trei produse functionale. In prezent, piata conservelor din fructe si legume este dominata de produse care contin cantitati mari de zahar, iar in unele cazuri chiar si aditivi alimentari.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *