Hrana iepurasilor, sursa de cauciuc? Papadia in lumina reflectoarelor!

Hrana iepurasilor, sursa de cauciuc? Papadia in lumina reflectoarelor!

Hanovra, martie 2011 – Copiilor le place sa sufle in ele. Pentru iepuri sunt delicatese. Papadiile au trezit acum si interesul industriei cauciucului. O echipa de cercetatori de la Universitatea din Munster a studiat latexul continut de acestea si a facut o descoperire incredibila. Papadiile produc guma elastica – echivalenta ca si calitate cu latexul produs de arborele de cauciuc. Aceasta descoperire ar putea transforma planta salbatica intr-o sursa importanta de cauciuc pe viitor. Continental, furnizorul de componente pentru industria auto, a recunoscut potentialul acestor rezultate si acum face pasii urmatori. Compania este membra a unui consortiu format din institute de cercetare si parteneri industriali, care intentioneaza sa transforme ideea in produse pentru piata. Proiectul a castigat deja un premiu in cadrul competitiei nationale „Land der Ideen” (Tara ideilor – juriul a apreciat ideea ca fiind una cu potential pentru viitor).

Industria priveste descoperirea ca fiind ceva ce ar putea inlocui latexul produs de arborele de cauciuc. Aceasta solutie ar putea rezolva o mare problema actuala. In zilele noastre, cauciucul natural este obtinut din latexul produs de arborele de cauciuc. Dar exista o serie de probleme legate de acesti arbori, cultivati mai ales in Asia de Sud-Est: comenzile din lumea intreaga sunt mai mari decat resursele si, mai mult, o infectie fungica ameninta arborele de cauciuc. Nu este si cazul cauciucului sintetic. De data aceasta, resursele de petrol au impact asupra cauciucului sintetic. Pretul pe piata mondiala a variat foarte mult de-a lungul timpului.

Dirk Prufer, profesor la Institutul de Biologie si Biotehnologia Plantelor din cadrul Universitatii din Munster, confirma calitatile papadiei. „Rezultatele primelor studii ne-au demonstrat ca papadia ruseasca poate produce cauciuc natural de buna calitate. Proprietatile sale fizice si chimice corespund cu cele ale arborelui de cauciuc din Brazilia. Dar cultivatorii ar trebui sa planteze papadie la scara industriala larga pentru a se putea produce cauciuc natural. Sper ca papadia sa devina curand una din platele de cultura din Germania. Ar fi o recunoastere a calitatilor plantei”. Biochimistii au gasit enzima care guverneaza polimerizarea latexului plantei. Au reusit sa „blocheze” aceasta enzima pentru ca latexul sa poata fi extras. Aceasta este o evolutie foarte importanta. Intr-adevar, cauciucul reprezinta o parte importanta dintr-o anvelopa. „Spre exemplu, anvelopa ContiPremiumContact 2 pentru autovehiculele de pasageri contine 41% cauciuc”, confirma Alexander Luhrs, coordonator de relatii publice pentru divizia Anvelope pentru turisme din cadrul companiei Continental.

Cercetatorii considera ca, intr-o zi, papadiile ar putea sa asigure o zecime din cauciucul necesar in Germania. „Acest proiect prezinta un mare interes pentru diversificarea materialelor”, a adaugat Boris Mergell, seful departamentului de materiale pentru anvelope,  dezvoltarea si industrializarea proceselor din cadrul companiei Continental. „Succesul transformarii papadiilor intr-o sursa de cauciuc natural ne-ar permite sa raspundem in timp relativ scurt la modificarile alimentarii cu materii prime. In fond, planta are nevoie doar de un an de la sadire pana la recoltare. O plantatie obisnuita de cauciuc se face intr-o perioada de cinci-sapte ani, de la prima brazda, pana la recoltarea latexului.

Pana la sfarsitul lui 2009, Continental a investit peste 400 de milioane de euro in activitatile din Romania. Automotive Group si Rubber Group precum si cinci dintre cele sase divizii ale corporatiei, sunt reprezente in Romania. Continental detine opt unitati de productie, trei centre de cercetare si dezvoltare in Timisoara, Sibiu, Carei, Arad si Iasi. Continental este partener al unui joint venture in Slatina si al unui centru de distributie al anvelopelor pentru Europa Centrala din Sacalaz. Continental are in prezent aproximativ 10.000 de angajati in Romania.

Cu o cifra de afaceri estimata la peste 25,5 miliarde de Euro pentru anul 2010, Continental se numara printre cei mai importanti furnizori de componente pentru industria automobilelor la nivel mondial. In calitate de furnizor de sisteme de franare, sisteme si componente pentru trenuri de rulare si sasiuri, instrumente, solutii de informare si divertisment, electronica auto, pneuri si produse tehnice din elastomeri, Continental contribuie in mod constant la un plus de siguranta in trafic si la protectia climei la nivel global. De asemenea, Continental este un partener in comunicarea auto interconectata. Continental are in prezent aproape 149.000 de angajati in 46 de tari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *