Guvernul chinez recunoaste existenta „satelor cancerului”

0
492
Numărul cazurilor de cancer va crește cu aproximativ 70% în următoarele două decenii (OMS)
Numărul cazurilor de cancer va crește cu aproximativ 70% în următoarele două decenii (OMS)
Guvernul chinez recunoaste existenta "satelor cancerului"
Guvernul chinez recunoaste existenta „satelor cancerului”

Ministerul chinez al Mediului a recunoscut existenta „satelor cancerului”, dupa mai multi ani de la aparitia unor informatii cu privire la depasirea numarul mediu de cazuri in anumite regiuni deosebit de poluate din tara, relateaza AFP, citat de Mediafax.

„Substante chimice toxice si nocive au provocat numeroase situatii de urgenta cu privire la apa si atmosfera, iar anumite locuri cuprind chiar „sate ale cancerului”, recunoaste ministerul intr-un raport publicat saptamana aceasta si anexat planului cincinal 2011-2015.

Expresia „satele cancerului” nu a fost folosita pana acum de autoritati, care se confrunta uneori cu nemultumirea locuitorilor fata de degradarea mediului in care traiesc de catre deseuri industriale, prezenta unor substante toxice in apa sau un aer foarte incarcat cu particule fine.

Nivelul poluarii a crescut puternic in China, odata cu industrializarea rapida a tarii in ultimele trei decenii.

Un numar important de orase chineze se numara printre cele mai poluate orase de pe glob, insa pularea nu se limiteaza la orase.

Nu exista o definitie precisa pentru „satele cancerului”, insa expresia s-a raspandit in presa, indeosebi dupa publicarea de catre un jurnalist chinez, in 2009, a unei harti care documenteaza zeci de astfel de sate.

Guvernul recunoaste ca „produse chimice toxice si nocive”, in general interzise in tarile dezvoltate, sunt folosite in China si „pot pune in pericol sanatatea omului si a mediului pe termen lung”.

Intre substantele periculoase, nonilfenolul, un compus organic sintetic, interzis in industria textila europeana, este utilizat intens in acest sector in China, unde este folosit si in productia de detergenti, a scris cotidianul Global Times.

Este prima data cand termenul „satele cancerului” apare intr-un document ministerial, potrivit avocatului specializat in probleme de mediu Wang Canfa, care conduce un centru de ajutorare a victimelor poluarii la Beijing.

„Aceasta arata ca Ministerul Mediului a recunoscut ca poluarea cauzeaza cancer”, a declarat Wang pentru AFP, adaugand ca, de-acum, efectele asupra sanatatii provocate de degradarea mediului „atrag atentia”.

Un oficial din cadrul ministerului nu a vrut sa confirme ca mentionarea „satelor cancerului” este o premiera, subliniind ca guvernul a stabilit deja, in trecut, o legatura intre mediu si sanatate.

Intrebat de Global Times in acest sens, Wang a raspuns ca amenzile aplicate uzinelor poluante in China nu sunt, in continuare, suficient de descurajatoare.

„Persoanele responsabile de poluarea panzelor freatice subterane nu trebuie s raspunda pentru faptele lor penal, deoarece nu exista legi care sa faca posibil acest lucru. Iar cum tratarea deseurilor chimice este foarte scumpa, este mai economic sa se debaraseze d ele ilegal”, a declarat el pentru cotidian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.