O pata solara gigantica, de sase ori mai mare decat Pamantul, observata de NASA

  0
  513
  O pat? solar? gigantic?, de ?ase ori mai mare decât P?mântul, observat? de NASA
  O pată solară gigantică, de şase ori mai mare decât Pământul, observată de NASA
  O pata solara gigantica, de sase ori mai mare decat Pamantul, observata de NASA
  O pata solara gigantica, de sase ori mai mare decat Pamantul, observata de NASA

  O pata formata de curand pe Soare este atat de mare incat ar putea sa inghita sase planete de marimea Terrei si ar putea provoca explozii solare puternice, saptamana aceasta, spune NASA.

  Pata gigantica a fost observata de sonda SDO (Solar Dynamics Observatory) de la NASA, pe 20 februarie. SDO este una din sondele spatiale care monitorizeaza constant suprafata Soarelui.

  „A crescut asa de mult, incat are dimensiunea a sase planete precum Pamanantul. Nu stim exact cat de mare este, intrucat este sferica, nu este ca un disc plat„, a declarat purtatorul de cuvant al NASA, Karen Fox, de la Goddard Space Flight Center.

  Petele solare apar in urma activitatilor magnetice intense de pe Soare, care blocheaza transportul energiei catre suprafata, aceste zone fiind mai reci decat cele invecinate. Intrucat sunt mai reci, apar mai intunecate decat restul stelei.

  Activitatea magnetica intensa din jurul petelor solare poate cauza si explozii solare, care elibereaza cantitati imense de energie. Ele arunca in spatiu nori de particule atomice, provocand radiatii de microunde si unde radio, care pot provoca interferente electrice pe Pamant.

  Soarele se afla in faza activa a ciclului sau de 11 ani si va ajunge la activitatea maxima anul acesta.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.