Sighetu Marmatiei: Gunoaie pe malurile Tisei si Izei

Sighetu Marmatiei: Gunoaie pe malurile Tisei si Izei

In perioada 15 martie – 8 aprilie, in Maramures, s-a desfasurat actiunea de verificare a modului in care au fost salubrizate cursurile de apa pentru asigurarea sectiunilor de scurgere a apelor mari si situatia constructiilor hidrotehnice afectate de viiturile din anul 2010, in judetul Maramures. Actiunea a fost coordonata de Prefectul judetului Sandu Pocol, in calitatea sa de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta.

Inundatiile din luna mai au afectat cinci lucrari hidrotehnice pe raul Viseu – un dig de aparare si consolidare, doua consolidari de mal, respectiv statiile hidrometrice Moisei si Leordina. Lucrarea de refacere a statiei hidrometrice Leordina a fost executata, iar celelalte patru lucrari afectate au fost propuse pentru a fi executate in planul din acest an al SGA Maramures. Pentru lucrarile hidrotehnice afectate de revarsarile de ape din ultima luna a anului trecut au fost intocmita si inaintata o documentatie la Administratia Bazinala a Apelor Somes Tisa pentru promovarea in regim de urgenta a consolidarilor de mal a raului Tisa la Craciunesti, consolidarea malului frontului de captare de la Craciunesti, regularizarea raului Tisa la Remeti si Sarasau, regularizarea raului Ruscova in localitatile Ruscova, Repedea si Poienile de Sub Munte si consolidarea malului raului Viseu intre localitatile Bistra si Valea Viseului.

Comisia de control a verificat existenta depozitelor de material lemnos si deseuri menajere existente pe sectoare ale cursurilor de apa ale raurilor Tisa, Viseu si Ruscova.

„In comunele Remeti, Sapanta si Campulung la Tisa nu au fost identificate depozite de deseuri sau material lemnos care sa prezinte un potential pericol in cazul unor viituri. Au fost identificate mici cantitati la poduri si podete, respectiv in vegetatia de pe maluri. Pe toate cursurile de apa de pe raza administrativa a municipiului Sighetu Marmatiei, in mod special pe malul stang al raurilor Tisa si Iza sunt depozitate deseuri. Aceeasi situatie se intalneste si in comunele Sarasau si Bocicoiu Mare. Depozite de deseuri au fost identificate si pe raul Viseu si afluenti ai acestuia in orasele Borsa si Viseu de Sus, respectiv in comunele Moisei, Viseu de Jos, Leordina, Bistra si Petrova. Pe raul Ruscova se gasesc depozite de rumegus si deseuri menajere in comunele Poienile de Sub Munte si Repedea”, a precizat prefectul Sandu Pocol.

Pentru toate localitatile controlate s-au stabilit masuri de dezafectare a depozitelor necontrolate de deseuri identificate in teren, pe malurile si in albiile minore ale cursurilor de apa, respectiv de igienizare si salubrizare a acestora, stabilindu-se data de 3 mai ca termen de finalizare a actiunilor. Dupa aceasta data se vor efectua noi actiuni de verificare cu privirea la indeplinirea masurilor stabilite, urmand a fi aplicate sanctiuni contraventionale celor care nu au efectuat salubrizarea cursurilor celor trei rauri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *