Garda de Mediu: Gaterele polueaza natura lent dar sigur

  0
  453

  De la an la an numarul gaterelor a crescut considerabil. In toate localitatile montane ale judetului Buzau exista cel putin un gater care debiteaza materialul lemnos din apropiere. gatere

  In zonele in care se afla in functiune instalatii de debitat material lemnos exista o oarecare stare de alerta cauzata de cantitatile de rumegus, care ar putea polua apele din apropiere.

  „La nivelul judetului avem declarate 105 gatere, un numar destul de considerabil. Rumegusul pe care acestea le lasa de multe ori nestrans, este foarte periculos deoarece, in contact cu apa, dezvolta o substanta periculoasa care ar putea omori microfauna”, ne-a spus Vasile Parancu, comisar sef intermiar al Garzii de Mediu Buzau.

  Detinatorii de gatere incearca sa scape de rumegus oferindu-l gratis localnicilor din zonele montane, insa chiar si in gospodariile oamenilor acesta poate polua.

  „Cei care au gatere la noi in comuna incearca sa scape de el oferindu-l gratis localnicilor, dar de multe ori nici ei nu il iau. Unii dintre cei care au gatere au incheiat contracte cu diverse centrale termice care functioneaza cu rumegus”, ne-a spus Vasile Lefter, primarul comunei Lopatari.

  Localnicii care iau rumegus il folosesc pentru asternutul vitelor, insa oamenii de la tara nu stiu ca restul lemnos in contact cu balegarul duce la acidifierea solului. Rumegusul provenit in cantitati mari de la gaterele care functioneaza in padurile buzoiene au reprezentat o problema in ultimii ani, cand s-a intensificat exploatarea masei lemnoase.

  Gaterele trebuie sa aiba un contract de colectare si depozitare a deseurilor, insa pana la ridicare acestora, trebuie sa dispuna de un spatiu unde poate fi depozitat temporar pana la colectare.

  Sursa: Adevarul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.