MUNTII CALIMANI, DISTRUSI DE RUMEGUS – Fratia gaterelor otraveste Romania

Zeci de munti de rumegus s-au inaltat in zona Muntilor Calimani fara ca autoritatile din judetul Harghita sa ia vreo masura pentru a stopa poluarea. In timp ce seful Garzii de Mediu din Harghita sustine ca nu exista rumegus, prefectul il contrazice. Mai mult, rumegusul nu poate fi depozitat pe pamant sau in apropierea apelor curgatoare, fiind foarte toxic. Muntii de rumegus sunt rezultatul defrisarilor ilegale, realizate cu acordul tacit al autoritatilor locale. De la politisti pana la primari.rumegus

Zilnic, zeci de arbori cad sub drujbele localnicilor din comuna harghiteana Bilbor, aflata in inima Muntilor Calimani. Camioanele pline cu lemn strabat drumurile pline de noroi ale comunei, dar autoritatile se fac ca nu le vad. In urma taierilor ilegale din Bilbor au rasarit zeci de munti de rumegus care s-au inaltat pe drumurile publice sau pe malul paraului Bistricioara.

Nici drumurile din localitate nu arata prea bine, pentru ca de abia in pragul campaniei electorale autoritatile au inceput sa repare Drumul judetean 174 A. Celalalt drum, 174 B, care strabate localitatea, arata ca un drum forestier, desi figureaza pe harta ca drum judetean, fiind folosit exclusiv de gateristi. De-o parte si de cealalta a drumului se pot observa stive de busteni, marcati insa cu initialele celor care au defrisat padurea. Reprezentantii statului in judet se declara neputinciosi in fata dezastrului ecologic, in timp ce politistii din Bilbor sunt preocupati sa isi construiasca vilele.

MUNTII DE RUMEGUS
Localitatea Bilbor a prins viata in urma cu aproximativ 300 de ani, cand o mana de haiduci, in special talhari si fugari din armata imperiala, satui de biruri, au decis sa isi organizeze tabara in padurea nesfarsita dintre Ardeal si Bucovina. Dar, in zilele noastre, o mana de oameni agreati de autoritatile locale si judetene taie in nestire padurea. Parca scormonesc in cautarea haiducilor de odinioara. Din padure, arborii ajung in gaterele din localitate. Mai mult ilegale decat legale. In urma gateristilor raman insa munti de rumegus, in spatele carora se ascund afacerile ilegale. Padurea comunei Bilbor se afla in gestiunea Ocolului Silvic Borsec, dar padurarii ridica neputinciosi din umeri si sustin ca nu se fura nici un fir de lemn. Pasunea comunei a fost data de primarie pe mana lui Dumitru Runcan, care se prezinta ca un bun gospodar al locului. Cand nu pazeste pasunea, se ocupa de afacerile cu lemn. Detine un gater, participa la licitatii de masa lemnoasa, taie si prelucreaza. Apoi vinde. Daca mai adaugam ca detine si ceva oi de pe urma carora primeste subventii de la APIA, rezulta un important om de afaceri de-al locului.

Ghinionul lui a fost ca in urma unui control a fost interceptat un transport de 18 metri cubi de lemn care trebuia sa ajunga la tatal sau, Alexandru Runcan. Luat la intrebari, Alexandru Runcan a sustinut ca lemnul provenea de la fiul sau, care nu a putut justifica provenienta lui. Dar Runcan nu isi face probleme. Un fleac, pentru ca la gaterul lui se lucreaza nonstop. Cativa muncitori alergau de zor prin curte sa pregateasca lemnul. In fata curtii, insa, pe drumul judetean erau depozitati vreo 10-15 arbori pregatiti pentru „transat”.

Tot pe drumul judetean, in apropierea gaterului lui Runcan, s-au ridicat cativa munti de rumegus. Oare cine a depozitat rumegusul pe mijlocul drumului? Dumitru Runcan sustine ca: „Nu ma intereseaza pe mine cine scoate lemn, ca fiecare e cu treaba lui. Nu vezi ca nu merge nimic si e vai de capul nostru la Bilbor. Nu pot sa va spun numele celor de unde cumpar lemn. Am luat lemn din mai multe locuri, de la mai multe ocoale.

Mi-au confiscat cam 18 metri cubi de lemn.

Nu stiu cine a adus lemnul si l-a pus acolo la mine”.

„ACELE DEFRISARI DUMNEZEU LE-A FACUT”
Taierile ilegale de arbori sunt trecute cu vederea de Primaria comunei Bilbor, condusa de Ilie Trif, care nu este strain de afacerile cu lemn din localitate. Primaria Bilbor a decis ca fondul forestier al localitatii, in suprafata de 1.700 de hectare, sa fie administrat de Ocolul Silvic Borsec. In urma unui control, inspectorii silvici au ramas inmarmuriti, dupa ce au constatat ca s-a taiat ilegal o cantitate de aproximativ 500 de metri cubi de lemn. Pentru jaful din padurile Bilborului au fost gasiti vinovati padurarul Ilie Cifu si seful Ocolului Silvic Borsec, inginerul Dan Mihaila, care nu au excutat la timp inspectiile de fond. Viceprimarul Ilie Tamas sustine ca defrisarile au fost facute de Dumnezeu. „Domne’, nu stiu cine fura padurea. Stiu ca referitor la masa lemnoasa nu se fura si nu s-a furat pana acum. Padurea pentru primarie reprezinta principala sursa de oxigen. Degeaba vedeti padurea aia mare si frumoasa de 150 de ani, pentru ca atunci cand ai taiat-o e putreda. Acele defrisari, Dumnezeu le-a facut, in anul 2005, atunci a fost doboratura mare”, a declarat viceprimarul Ilie Tamas. Ce nu stie viceprimarul e faptul ca Dumnezeu nu defriseaza cu drujba.

La randul sau, prefectul judetului Harghita, Constantin Strujan, a spus: „Administratia publica locala stie foarte bine ce se intampla pe plan local. Unii dintre ei sunt implicati in afacerile cu lemn, chiar daca nu pe fata, sunt implicati in mod direct. Nu pot sa fac nici un fel de afirmatie ca e ala sau ca e ala. Pe teritoriul unei comune nu exista sa nu se stie cine cu cine, care cu care. Toata lumea stie. E clar ca cel care e primar stie tot, absolut tot ce se intampla acolo”.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *