Deseurile periculoase, arse la Carpatcement

De?eurile periculoase, arse la Carpatcement
Deseurile periculoase, arse la Carpatcement
Deseurile periculoase, arse la Carpatcement

Fabrica de ciment de la Fieni a inghitit zeci de mii de tone de deseuri petroliere si slamuri de rezervoare 
Deseurile folosite pe post de combustibil alternativ in fabricile de ciment a luat amploare in Romania. In schimb, in Italia s-a interzis folosirea deseurilor in procesul de fabricare a cimentului datorita poluarii.

La inceputul acestui an, inspectorii Garzii Nationale de Mediu au inceput sa ia la puricat firmele care alimenteaza cu deseuri fabricile de ciment. Jurnalul National a prezentat in exclusivitate problemele legate de gunoiale italienilor importate de compania Lafarge pentru fabrica de la Medgidia. In februarie 2013, Garda Nationala de Mediu a inceput controlul la societatile Ro Ecologic Combustibil Alternativ SRL si Recyfuel SRL, care furnizeaza deseuri romanesti companiei Carpatcement Holding SA pentru fabrica de ciment de la Fieni inca din anul 2008. In procesul de fabricatie a cimentului de la Fieni se ard deseuri petroliere, rumegus impregnat cu deseuri petroliere, deseuri cu continut de titei si slamuri de rezervoare, dar si deseuri lichide combustibile cu continut de substante periculoase. Carpatcement a fost primul producator de ciment din Romania care a folosit in procesele de productie combustibili alternativi, pe baza de deseuri, incepand cu 2004, la fabrica de ciment din Deva. “Carpatcement a coincinerat din 2011 pana in prezent o cantitate de ordinul zecilor de mii de tone de combustibili alternativi proveniti din deseuri de la furnizorii Ro Ecologic Combustibil Alternativ SRL si Recyfuel SRL”, a precizat purtatorul de cuvant Bogdan Arnautu. Anul trecut, comisarii de la Garda de Mediu au constatat ca deseurile nu erau stocate in spatii special amenajate, motiv pentru care s-a pricopsit cu o amenda de 40.000 lei. Totodata, societatea a fost obligata sa inscriptioneze vizibil pe recipientii care contin deseuri periculoase, categoria si codul de deseu. Comisarii au mai obligat Carpatcement sa depoziteze deseurile in spatii special amenajate pentru stocarea acestora, in conditii care sa garanteze reducerea riscului pentru sanatatea umana si deterioarea mediului. In februarie 2013, comisarii nu au putut verifica daca s-a achitat de sarcini Carpatcement, pe motiv ca fabrica era in revizie tehnica.

Furnizorii, amendati 
Una dintre firmele care vind deseuri fabricii de ciment de la Fieni este Ro Ecologic Combustibil Alternativ SRL din Bucuresti. Aceasta societate este detinuta de firmele controlate Pro Air Clean SA, Viviani Salubritate SA si Chinox AG, inregistrata in Elvetia. Comisarii Garzii Nationale de Mediu au batut la usile punctului de lucru de la Fieni pe 8 februarie. Luati prin surprindere, angajatii de la Ecologic nu au mai apucat sa-si faca ordine in ograda. Astfel, comisarii au constatat existenta unor deseuri incadrate pe alte coduri decat cele reale, zonele de depozitare a deseurilor nu erau delimitate clar, asa cum prevede Autorizatia de mediu. Totodata, o parte din deseurile care nu se pretau incinerarii nu avea etichetele corespunzatoare si nu erau stocate intr-o zona special delimitata a halei. Cel mai grav insa a fost faptul ca nu existau analize complete pentru fiecare lot de produs finit pentru determinarea materialelor grele si PCB. Culmea, unele tipuri de deseuri stocate temporar pe amplasament depasisera termenul de stocare de un an, iar altele, care urmau sa fie procesate, depasisera termenul de stocare de trei ani, termene impuse prin Autorizatia de mediu. Pentru toate aceste capete de acuzare, comisarii Garzii Nationale de Mediu a amendat firma RO Ecologic Combustibil Alternativ SRL cu suma de 100.000 lei. “De asemenea, s-a solicitat Agentiei pentru Protectia Mediului Dambovita emiterea notificarilor prealabile, in vederea suspendarii Autorizatei de Mediu”, a precizat Garda de Mediu. Potrivit informatiile obtinute de Jurnalul National, Ro Ecologic Combustibil Alternativ SRL vinde deseurile procesate catre Carpatcement Holding SA, pentru a fi coincinerate la Fabrica de ciment din Fieni, iar deseurile care nu se preteaza incinerarii sunt predate catre alte firme, pentru a fi eliminate.

Productie interna
Cea de-a doua firma care livreaza deseuri petroliere si deseuri cu continut de titei si slamuri de rezervoare la Fieni este Recyfuel SRL. Potrivit Registrului Comertului, actionarii acestei firme sunt societatile Carpatcement Holding SA, care detine 99,8% din actiuni, restul fiind detinute de Carpat Beton SRL. Garda Nationala de Mediu a constatat in urma controlului mai multe nereguli legate de depozitarea deseurilor, ceea ce a dus la nerespectarea normelor de protectia mediului. Recyfuel a fost amendata cu suma de 40.000 lei. Bogdan Arnautu a precizat ca “Recyfuel nu a detinut niciodata deseuri fara documente de provenienta, lucru confirmat si de Garda Nationala de Mediu”. In nota se arata ca intreaga cantitate de deseuri, inclusiv combustibilul alternativ (695,35 tone) aflat pe amplasament confirma realitatea cu inscrisurile prezentate si verificate. Legat de amenda, acesta a precizat ca s-a platit doar 10.000 de lei, pentru ca a fost platita in termen de 48 de ore. La sfarsitul anului trecut, Recyfuel a mai fost amendata tot cu 40.000 de lei, pe motiv ca o cantitate de 200 kg de amestec de materii prime pentru producerea cimentului nu a fost depozitata corespunzator.
_________________________________________

Romania, groapa de gunoi a Italiei
Romania a ajuns una dintre destinatiile atractive pentru italienii din industria deseurilor. O parte dintre gunoiul italienilor a ajuns in fabricile romanesti de ciment ale grupului francez Lafarge. Ministerul Mediului a precizat pentru Jurnalul Nationala ca Lafarge a importat deseurile direct din Italia, de la firma Deco SpA. “Referitor la importurile de deseuri din Italia catre Romania, si anume de la SC DECO SpA Italia catre SC Lafarge Ciment Romania, exista doua notificari, una in septembrie 2011 pentru o cantitate de 30.000 de tone (realizate pana in prezent 16.492 de tone) si una in luna decembrie 2012 pentru o cantitate de 25.000 de tone (realizate pana in prezent 2.000 de tone).” Potrivit presei din Peninsula, patronul firmei Deco SpA, Rodolfo Di Zio, a fost arestat la domiciliu in 2010 pentru coruptie, delapidare si abuz in serviciu de catre autoritatile din Pescara.
Companiile romanesti nu au ratat ocazia sa intre in afacerile cu deseuri provenite din Italia. Una dintre acestea a fost Casa de Editura si Presa Foget din Bihor, care a incercat sa importe in repetate randuri combustibili derivati din deseuri din Italia pentru a le vinde catre Lafarge, dar autoritatile romane au refuzat solicitarile pentru importurile cu pricina. In anul 2011, Casa de Editura si Presa Foget a trimis cinci cereri de notificare pentru a introduce in tara deseuri. Au fost refuzate deseurile de la firmele D’angelo Vicenzio din Palermo, care voia sa trimita 10.000 de tone, si Terra Verde SRL – 5.000 de tone, neaprobat de ANPM. Intr-un final s-a aprobat importul a 2.500 de tone de deseuri de la Terra Verde in 30 septembrie 2011, dar nu s-a putut finalize, pentru ca in seara zilei de 5 noiembrie a avut loc un incendiu la societatea cu pricina. Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a acceptat introducerea in Romania a unei cantitati de 2.500 de tone de anvelope pneumatice uzate, notificator fiind FDG di Collu, pentru care autoritatea competenta de expeditie a aprobat 185 de transferuri transport rutier de la depozit pana in Portul Cagliari. Marfa a ajuns in Romania la Lafarge Ciment. La inceputul anului 2013, comisarii Garzii de Mediu au ajuns din nou la portile Casei de Editura si Presa Foget, unde au constatat ca pentru anul 2012 societatea a prezentat un document de miscare si expediere pentru o cantitate de aproape 1.900 de tone de anvelope scoase din uz, intre Gatim SRL si Lafarge Ciment Romania. Importul a fost realizat de firma bihoreana pentru Lafarge Ciment Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *