Ciocolata ajuta la imbunatatirea performantelor cognitive

Ciocolata ajut? la îmbun?t??irea performan?elor cognitive
Ciocolata ajuta la imbunatatirea performantelor cognitive
Ciocolata ajuta la imbunatatirea performantelor cognitive

Noi studii au aratat faptul ca un compus natural care se gaseste in cacao imbunatateste functiile cognitive ale persoanelor in varsta.

Studiul a fost realizat pe 90 de indivizi care sufereau de tulburari minore ale functiilor cognitive, precursoare ale bolii Alzheimer. Subiectii care au consumat o bautura de cacao timp de 8 saptamani au dat dovada de functii cognitive mai bune decat restul subiectilor care au baut lichide cu nivel scazut de flavonoizi, scrie descopera.ro.

Nu se cunosc mecanismele prin care cacaoa produce aceste schimbari, dar cercetarea indica faptul ca un anumit flavonoid este intens implicat in acest proces: -epicatechina. Numele sau semnifica structura care o diferentiaza de restul catechinelor, compusi organici care se intalnesc in abundenta in cacao, mere si ceai. Alte studii au indicat faptul ca -epicatechina sustine cresterea circulatiei si a vaselor de sange, lucru care ar putea explica imbunatatirile cognitive datorita faptului ca fluxul sanguin crescut ii ofera creierului mai mult oxigen.

De asemenea, teoria este sustinuta si de testele pe animale in care s-a demonstrat ca -epicatherina imbunatateste memoria. In acelasi sens, cercetari anterioare au scos la iveala faptul ca in randul populatiei de indieni Kuna, care traiesc in insulele San Blas, din Panama, si care consuma zilnic aproximativ 5 cani de cacao bogata in flavonoizi, se intalnesc foarte putine cazuri de hipertensiune. De retinut este faptul ca la indienii Kuna care traiesc pe continent si care consuma cacao procesata nu se intalneste aceasta legatura.

In urma cercetarilor, oamenii de stiinta au aflat ca -epicaterina, obtinuta din cacao neprocesata, este cea regleaza fluxul sanguin al indienilor Kuna de pe insule, motiv pentru care acestia sufera rare ori de hipertensiune. Majoritatea metodelor de procesare a ciocolatei fac ca multi flavonoizi care se gasesc in planta cruda, sa nu se mai gaseasca in tabletele dulci. Chiar si in cazul ciocolatei amarui, considerata sanatoasa, acesti flavonoizi pot fi inexistenti.

Un baton de ciocolata de 45 de grame poate contine 50 de miligrame de flavonoizi, ceea ce inseamna ca ar trebui sa consumam intre 10 si 20 de batoane zilnic pentru a atinge nivelul de flavonoizi testat de cei de la Universitatea L’Aquila, in studiul lor. In acest caz, zaharul si grasimile din ciocolata probabil ca ar depasi beneficiile cognitive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *