Romania a castigat premiului intai pentru cel mai bun proiect european Natura 2000

Romania a castigat premiului intai pentru cel mai bun proiect european Natura 2000
Romania a castigat premiului intai pentru cel mai bun proiect european Natura 2000

Pe 26 martie 2015, Anne Juganaru, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, a participat la evenimentul de celebrare a castigarii, de catre Romania, a premiului intai pentru cel mai bun proiect european Natura 2000.

romania premiu natura 2000In prezenta lui Stefan LEINER, seful unitatii Natura din cadrul DG Mediu a Comisiei Europene, fundatia ADEPT, castigatoarea premiului si realizatoarea proiectului ”Tarnava Mare: promovarea viabilitatii comunitatilor agricole prin protejarea unui sit Natura 2000”, a facut cunoscut celor prezenti modul in care s-a reusit implementarea unui proiect integrat, intr-o zona protejata Natura 2000.

Apreciat la nivel european ca fiind cel mai bun proiect ce aduce beneficii socio-economice in ariile protejate, acesta asigura o crestere economica si un nivel de trai sustenabil in mediul rural, asigurand, in acelasi timp, conservarea peisajului unic, cu o biodiversitate bogata.

”Imi face placere sa pot spune ca situl Sighisoara – Tarnava Mare a devenit un exemplu in Romania si in Europa. Tara noastra are peste 23% din teritoriu arii naturale protejate astfel incat, pe langa faptul ca traim in una dintre cele mai frumoase tari din Uniunea Europeana, avem o biodiversitate de exceptie. Aceasta merita sa fie protejata, merita sa fie lasata intacta generatiilor viitoare. Alaturi de colegii nostri din UE si, in special, cu partenerii nostri naturali – ONG-urile, cu ceilalti colegi din alte ministere, incercam sa luam acele masuri care sa duca simultan la protejarea naturii si la stimularea dezvoltarii durabile.Am convingerea ca experienta acumulata in cadrul acestui proiect, precum si in cadrul activitatii de administrare a sitului Sighisoara – Tarnava Mare, vor fi un exemplu si vor putea fi replicate si la nivelul altor situri Natura 2000 din Romania si UE” ”, a spus Anne Juganaru.

La randul sau Stefan LEINER a subliniat frumusetea sitului Sighisoara – Tarnava Mare: “Astazi am vazut un loc unic in Europa, ce nu se poate compara cu nimic altceva. Este cu totul special pentru ca, de generatii, fermierii au lucrat aici intr-un mediu durabil. Aceasta zona a castigat premiul pentru ca a dovedit ca agricultorii, administratiile locale si ONG-urile s-au implicat in a aduce beneficii economico-sociale locuitorilor, asigurandu-se ca exista un brand local si promovand turismul astfel incat si vizitatorii din intreaga lume sa se bucure de aceste frumuseti naturale”. De asemenea, el a atras atentia asupra beneficiilor considerabile ce pot fi obtinute dintr-un sit Natura 2000. “Nu dorim sa stopam orice activitate economica in aceste zone ci sa ne asiguram ca oamenii au beneficii din mediu. In urma unei analize realizate la nivelul UE am constatat ca beneficiile obtinute din activitatile in situri Natura 2000 sunt de circa 200-300 miliarde Euro/an, la un cost de 6 miliarde euro/an. Prin urmare, investind in Natura 2000, beneficiul se intoarce in comunitate”.

La eveniment au mai participat si Mihai HERCIU, director general pentru Dezvoltare Rurala in MADR, primarul localitatii Saschiz, Ovidiu Soaita, reprezentanti ai APM Targu Mures, fermieri si reprezentantii Fundatiei ADEPT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *