Daniel Botanoiu (MADR): Agricultura ecologica are alocata o suma de 200 de milioane de euro in viitorul PNDR

0
394
Guvernul a aprobat ajutoare pentru agricultura ecologic?, albine, berbeci ?i juninci de ras?
Guvernul a aprobat ajutoare pentru agricultura ecologică, albine, berbeci şi juninci de rasă
Daniel Botanoiu (MADR): Agricultura ecologica are alocata o suma de 200 de milioane de euro in viitorul PNDR
Daniel Botanoiu (MADR): Agricultura ecologica are alocata o suma de 200 de milioane de euro in viitorul PNDR

Agricultura ecologica are alocata o suma de 200 de milioane de euro in viitorul Program National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 si in continuare vom cauta solutii pentru sustinerea acestui sector, a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, la o dezbatere privind reducerea TVA la produsele ecologice.

‘In viitorul program PNDR 2014-2020, avem alocata o suma consistenta de 200 de milioane de euro pentru agricultura ecologica. Poate nu este suficienta, dar cautam in continuare solutii ca sa sustinem acest sector care in ultima perioada a adus plus valoare in economia Romaniei. Daca ne uitam pe balanta comerciala, care este pe plus in 2013, inclusiv in luna ianuarie 2014, o parte din acest plus vine si din sectorul agriculturii ecologice. Ne dorim ca si in viitor sa se intample astfel de lucruri cu acelasi succes’, a spus Botanoiu.

Acesta a precizat ca in noul PNDR s-au admis doua directii distincte, respectiv sprijinirea competitivitatii si a fermelor mari, iar o alta vizeaza fermele mici, ‘pentru care credem noi ca agricultura ecologica se potriveste ca o manusa’.

‘Trebuie sa acordam o atentie deosebita acestui bun de pret pe care il avem, terenurile agricole, motiv pentru care credem ca agricultura ecologica, care ocupa in prezent un procent de 8%, nu se va opri aici. De la un nivel de 3.000 de hectare a ajuns la 288.000 hectare in 2012 si consideram ca este un domeniu dinamic care permite o dezvoltare echilibrata. Acesta s-a dezvoltat si datorita unei piete functionale la nivel european, chiar daca este un produs de nisa. Eu nu cred ca la nivel national produsele eco sunt scumpe, ele au un pret rezonabil care reflecta cu adevarat munca celor care sunt in sector’, a explicat secretarul de stat in MADR.

Botanoiu a afirmat ca produsele romanesti sunt mult mai sanatoase decat cele din celelalte state din UE, in conditiile in care Romania foloseste in agricultura, pe hectar, de 10 ori mai putine chimicale.

‘Romania utilizeaza 25 de kilograme de azot la hectar, comparativ cu Olanda care utilizeaza de 10 ori mai mult pe hectar, ceea ce ne permite sa spunem ca majoritatea produselor romanesti, inclusiv cele care provin din agricultura conventionala, sunt mai sanatoase si mai curate decat cele provenite din vechile state membre. Si Polonia si Ungaria folosesc cantitati duble fata de ce folosim noi astazi’, a explicat Botanoiu.

Potrivit sursei citate, MADR va face analize pentru introducerea acelui TVA in trei trepte propus de Bio-Romania, astfel incat produsele eco sa poata beneficia de o cota redusa de TVA.

Institutul Social Democrat’ Ovidiu Sincai’ in parteneriat cu Asociatia Bio-Romania organizeaza marti, la Palatul Parlamentului, o dezbatere cu tema: ‘Dezvoltarea Durabila a Europei – Goethe Project – TVA verde in agricultura si alimentatie”.

Principiul TVA Verde a fost gandit de Comisia Europeana pentru a fi aplicat tuturor bunurilor de consum si serviciilor, nu numai alimentelor, fiind schimbat fundamental si criteriul calcularii cotei de TVA.

Studiul finantat de Uniunea Europeana prin care se propune implementarea TVA Verde a stabilit formule precise de calcul al acestui impozit tinand cont de amprenta de carbon a fiecarui produs, de durata de viata a produsului, de utilizarea resurselor neregenerabile, de costurile cu distrugerea sau reciclarea produselor dupa utilizare.

Potrivit Bio-Romania, alimentele de baza certificate bio trebuie sa aiba TVA zero, cele aflate in conversie TVA 3%, iar cele naturale, respectiv cele care folosesc materie prima conventionala, insa procesarea se face fara chimicale, sa aiba o cota de 9%. Pentru alimentele actuale care sunt fabricate din produse agricole conventionale, iar in procesarea lor se folosesc aditivi chimici, TVA sa ramana 24%.

De asemenea, acele alimente, care sunt extrem de periculoase pentru sanatate, ar trebui sa fie suprataxate cu o cota mai mare de 24%, in special cele care contin mai multi aditivi alimentari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.