De 1 Mai, fara deseuri pe malul apei

De 1 Mai, fara deseuri pe malul apei
De 1 Mai, fara deseuri pe malul apei

Acest sfarsit de saptamana se anunta unul placut, astfel ca, este de asteptat ca numarul persoanelor care vor profita de zilele libere pentru a iesi in natura sa fie unul insemnat. In acest sens, ABA Crisuri avertizeaza populatia ca depozitarea deseurilor de orice tip pe malul apei atrage amenzi semnificative.

„ Nu in ultimul rand, dorim sa atentionam tinerii, aflati in mini vacanta, de pericolele la care se expun atunci cand desfasoara activitati recreative in apropierea constructiilor hidrotehnice sau in zonele cu curenti puternici”, spune Dumitru Voloseniuc, directorul ABA Crisuri.

Pe malurile apelor apartinand domeniului public, daca nu sunt impuse restrictii, orice persoana fizica are dreptul de acces liber, pe propria raspundere, pentru plimbare sau recreere, fara a produce prejudicii apelor, albiilor, malurilor si riveranilor.

Incepand cu 1 Mai, lacurile devin puncte de atractie pentru agrement. Fie ca este vorba de pescuit, picnic pe malul apei, scaldat sau plimbari cu ambarcatiuni usoare, pentru o mai buna siguranta se va evita desfasurarea activitatilor recreative la o distanta mai mica de 50 de m de baraje, bazine de linistire a apei, bazine de captare a apei sau goliri.

„In Oradea, pe Crisul Repede, de evitat sunt urmatoarele tronsoane: aval de Uzina de Apa, str. Gutenberg, unde sunt curenti puternici si aval de Priza de Apa, unde exista un bazin de linistire format din blocuri mari de beton. De asemenea, de evitat este si tronsonul Tinca-Bai, de pe raul Crisul Negru, unde se formeaza asa numitul vartej de apa care, in ultimii ani, a provocat mai multe tragedii. In ceea ce priveste raul Crisul Alb, de evitat sunt zonele cu maluri foarte abrupte sau namoloase din Ineu, Chisineu Cris Zerind si Tamasda”, a declarat Dumitru Voloseniuc.

Pentru activitatile de tip picnic desfasurate in apropierea cursurilor de apa, ABA Crisuri aminteste populatiei ca sunt interzise urmatoarele activitati: aruncarea in albiile cursurilor de apa precum si depozitarea pe malurile acestora a deseurilor de orice fel, spalarea in cursurile de apa sau in lacuri si pe malurile acestora a vehiculelor, autovehiculelor, a altor utilaje si agregate mecanice, precum si a ambalajelor sau obiectelor care au continut pesticide sau alte substante periculoase, spalarea animalelor domestice dezinfectate cu substante toxice in afarã locurilor special amenajate in acest scop si spalarea obiectelor de uz casnic, cu folosirea substantelor chimice de orice fel. In cazul nerespectarii legii, amenda aplicata este de la 25.000 lei la 30.000 lei, pentru persoane juridice, si de la 6.500 lei la 7.000 lei, pentru persoane fizice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *