Carburantii pe baza de alge vor inlocui petrolul

Din cauza pretului ridicat la petrol, companiile industriale americane au inceput sa se orienteze spre alge, desi va fi nevoie de mai multi ani pentru ca biocarburantul „albastru” sa ajunga in rezervoarele automobilelor.alge

Compania Dow Chemical s-a asociat cu Algenol Biofuels si, alaturi de gigantul petrolier ExxonMobil, care a participat financiar, au facut investitii in intreprinderea de biotehnologii Synthetic Genomics a celebrului om de stiinta si antreprenor J. Craig Venter. Astfel, primul grup petrolier mondial, recunoscut pentru reticenta sa fata de energiile reciclabile, va investi in acest proiect 600 de milioane de dolari.

„Suntem pe cale sa trecem de la reclamele publicitare la realitate”, a declarat Riggs Eckelberry, director general al OriginOil, o societate specializata in producerea de biocarburanti pe baza de alge.

„Nevoile energetice mondiale cer o multiplicitate a surselor de energie. Algele pot constitui, pe viitor, o parte importanta a solutiei daca eforturile noastre vor duce la crearea unui carburant economic viabil”, a explicat Emil Jacobs, vicepresedinte al ExxonMobil, intr-un comunicat, citat de AFP.

In Statele Unite, fabricarea de biocarburanti risca sa ridice preturile la soia si la porumb foarte mult si sa intre astfel in concurenta cu piata alimentara.

Algele, ce pot fi cultivate in aer liber sau in incinte industriale, permit absorbtia gazului carbonic si producerea carburantului in acelasi timp, in urma acestui proces rezultand si produse secundare comestibile si bogate in proteine.

Potrivit cifrelor facute publice de New York Times, algele pot sa produca, anual, 7.570 de litri de carburant pe 0,4 hectar cultivat, fata de 1.703 litri cat poate produce trestia de zahar si 946 de litri cat poate produce porumbul.

Societatile care se vor implica in producerea de carburanti pe baza de alge vor fi obligate sa se concentreze asupra produselor derivate, cum sunt hrana pentru vite sau produsele chimice, pentru a-si acoperi investitiile.

Jacobs estimeaza ca este nevoie de inca cinci, pana la zece ani pentru a fi construite uzine care sa fie capabile sa produca acest tip de carburant la scara industriala. In prezent, producatorii de alge din Statele Unite asteapta ajutoare publice care sa le permita utilizarea unor tehnologii la costuri reduse, in cadrul noilor eforturi americane de lupta impotriva incalzirii globale.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *