Planeta, devorata in ritm accelerat

Potrivit Programului pentru Mediu al Organizatiei Natiunilor Unite, viteza cu care omenirea consuma resursele Pamantului a depasit „limita admisibila” cu 40 la suta.

Omenirea continua sa consume in mod nechibzuit si extravagant resursele naturale, cu 40 de procente mai mult decat poate sustine Pamantul, arata Programul pentru Mediu al Natiunilor Unite (UNEP), in primul sau raport publicat dupa 1987.

Documentul, intitulat „Global Environment Outlook-4” (evaluarea globala a mediului), evidentiaza mai mult probleme pe care oamenii trebuie sa le rezolve rapid, prin actiuni drastice si imediate: incalzirea globala, declinul accelerat al cantitatii de apa potabila, suprapescuitul, scaderea prin exploatare iresponsabila a suprafetelor de teren cultivabil, cresterea populatiei.

Raportul de 550 de pagini, elaborat in decursul a cinci ani de 338 de oameni de stiinta, mentioneaza prea putine aspecte pozitive: raspunsul international ferm de reducere a utilizarii substantelor care provocau distrugerea stratului de ozon, plus cativa pasi timizi in diminuarea emisiilor de CO2.

In rest, comunitatea internationala a dat dovada de „o remarcabila lipsa a sentimentului de urgenta” si a luat masuri „teribil de inadecvate”.

Din cauza acestui ritm vecin cu inactiunea, toate statele trebuie sa opereze masive reduceri ale emisiilor pana in anul 2050, concluzioneaza documentul.

MAI MULT, MAI REPEDE, MAI TARE

Raportul UNEP evidentiaza cum se consuma resursele Terrei. Punctual, „amprenta ecologica a omenirii” – suprafata de teren sau zona piscicola necesara regenerarii resurselor consumate – este de 21,9 hectare de persoana, in timp ce capacitatea curenta a planetei este, in medie, de doar 15,7 hectare per individ.

Desertificarea, fenomen care afecteaza azi chiar si zone nu de mult extrem de fertile, este accelerata de utilizarea ingrasamintelor chimice si a pesticidelor, in conditiile in care 4 din cele 6,5 miliarde de oameni cati numara Pamantul nu ar avea suficienta hrana in lipsa respectivelor chimicale.

Din cauza cererii crescute (si in continua crestere) de apa potabila, 10% din marile fluvii (intre care Colorado si Rio Grande, in SUA) nu mai ajung sa se verse in ocean cel putin o parte a anului.

La capitolul biodiversitate, Pamantul traverseaza cea de-a sasea mare extinctie, aceasta fiind opera omului. Specii de plante si de animale dispar de 100 de ori mai repede decat viteza medie consemnata in istoria fosila. Sunt amenintate peste 30% dintre speciile amfibiene, 12% dintre pasari si 23% dintre speciile de mamifere.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *